IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Лукойл се свива с 59% през първото тримесечие

На резултатите влияят ниската цена на петрола и колебанията в курса на рублата и долара

12:28 | 06.06.16 г. 1
Печалбата на Лукойл се свива с 59% през първото тримесечие

Печалбата на руската петролна компания „Лукойл“ намалява с 58,8% до 42,8 млрд. рубли през първото тримесечие, става ясно от финансовите отчети, публикувани на сайта на руската държавна компания.

Ръководството обяснява този резултат с ниската цена на петрола, както и с колебанието на курса на обмен между рублата и долара. Това частично е било компенсирано от намаляването на данъците, с които се облага добивът на петрол, както и таксите за износ.

През първото тримесечие цената на сорта Брент падна до 33,90 долара за барел спрямо 53,90 долара средно в първите три месеца на 2015 година. Рязко намаля и цената на руския Urals – от 52,90 долара за барел до 32,20 долара, става ясно от отчетите.

Свободният паричен поток на компанията към 31 март 2016 година намалява с над 42% - до 36,4 млрд. рубли, спрямо 62,9 млрд. рубли за първото тримесечие на 2015 година.

„Лукойл“ е сред водещите петролни компании в световен мащаб. Доказаните й запаси са около 16,6 млрд. барела петролен еквивалент. Основната й дейност е проучване, добив и преработка на петрол, както и продажбата на петрол и петролопродукти.

Данните показват още, че през първото тримесечие добивът на петрол от компанията и нейните дъщерни дружества намалява минимално – с 0,5% до 24,5 млн. тона. Основният регион, където добива „Лукойл“, остава Западен Сибир.

Производството на петролни продукти пък расте с 5,6%. Компанията има четири завода в европейската част на Русия, както и три завода в ЕС – в България, Румъния и Италия, и държи 45% от капитала на рафинерия в Холандия.

Производството в рафинериите извън Русия се увеличава с 16,6%, дори и на фона на затворените за ремонт мощности в Италия.

Износът на петрол намалява с 4,2% през първото тримесечие, става ясно още от финансовите отчети на „Лукойл“. Износът на петролни продукт е с 6,2 на сто по-малък. В Русия обаче има ръст на продажбите заради по-ниските цени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
edimi
преди 7 години
Абе, знаем си ние. До края на годината, загубата ще цъфне. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още