IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Maersk за тримесечието се срина с 88%

Подразделенията за петрол и контейнерни превози на компанията са пострадали от поевтиняващия петрол

10:41 | 12.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбата на собственика на най-голямата линия за морски контейнерни превози в света A.P. Moeller-Maersk се е сринала с 88% през второто тримесечие, след като подразделенията за петрол и контейнерни превози на компанията са пострадали от понижаващите се цени на петрола, съобщава Bloomberg.

Основната печалба се е понижила до 134 млн. долара от 1,1 млрд. долара спрямо миналата година, съобщи базираната в Копенхаген компания в петък. Това е доста под средната оценка за 239 млн. долара на анализатори, анкетирани от Bloomberg. Печалбата преди данъците и лихвите възлиза на 656 млн. долара, което задминава оценката за 551 млн. долара.

„Резултатът е незадоволителен“, каза главният изпълнителен директор Сорен Скоу. „Намаляването на разходите и оперативните оптимизации обаче са допринесли значително за смекчаване на въздействието на негативните пазарни условия“.

Подразделението на Maersk за енергийни проучвания е пострадало от спада на цените на петрола с около 60% спрямо върха им през юни 2014 г. Предвид продължителното бреме от понижаващите се цени на товарните превози, които засегнаха морските превози на Maersk, компанията сега проучва стратегически опции и може да преструктурира някои отдели.

На 23 юни компанията уволни главния изпълнителен директор Нилс Смедегард Андерсен, заменяйки го със Скоу, който дотогава бе главен изпълнителен директор на Maersk Line. В сряда управителният съвет съобщи, че ще отчете напредъка по стратегическия преглед преди края на третото тримесечие.

Maersk сега предвижда положителен резултат от петролното си подразделение отчасти заради по-ниските цени за проучвания. В предишните си насоки компанията очакваше да постигне баланс в този отдел. Тя все пак обяви, че подразделението ще изкара пари само ако цената на петрола е над 40-45 долара за барел. Брентът в момента се търгува на ниво от около 46 долара за барел.

Компанията потвърди прогнозата си за основната печалба на ниво група, заявявайки, че тя ще бъде „значително под“ миналогодишната, която възлиза на 3,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още