IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Philips расте, но очакванията са предпазливи

Нетната печалба на най-големия европейски производител на потребителска електроника нараства до 524 млн. евро спрямо 174 млн. евро преди година

15:15 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Philips расте, но очакванията са предпазливи

Най-големият европейски производител на потребителска електроника Royal Philips Electronics отчете по-голямо от очакваното увеличение на печалбата за третото тримесечие, но същевременно ръководството на компанията изрази предпазливи очаквания за продажбите през последните три месеца на годината.

Нетната печалба на компанията нараства до 524 млн. евро, в сравнение с положителен резултат от 174 млн. евро преди година. За това допринася съкращаването на разходите, както и печалбата в размер на 154 млн. евро от продажбата на дела на Philips в капитала на NXP Semiconductors, предаде Bloomberg.

Финансовите резултати на компанията се оказаха по-силни от очакваната от анализатори печалба от 358 млн. евро. С изключение на еднократните ефекти, в това число придобивания, продажби и промени във валутните курсове, приходите на компанията се увеличават с 1% на годишна база до 6,2 млрд. евро.

Франс ван Хутен, който зае пост главен изпълнителен директор на компанията с над стогодишна история през април, съкрати 6000 работни места в подразделенията, които произвеждат продукти в сферата на здравеопазването и осветлението, за да подобри тяхната рентабилност.

„Като се има предвид несигурната икономическа обстановка и крехкото потребителско доверие в някои от нашите пазари, запазваме предпазливи очаквания за приходите през четвъртото тримесечие“, посочи в своето изявление след публикуването на отчетите ръководството на компанията.

Печалбата на Philips преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) почти се е удвоила до 648 млн. евро през третото тримесечие, като възлиза на 10,5% от продажбите на компанията. Целта на ръководството е да постигне дял на EBITDA от 10 до 13% от продажбите в периода от 2011 до 2015 г., в сравнение с 10 до 11% през петте години до 2010 г..

Компанията също така си е поставила за цел печалбата на акция да се увеличава два пъти по-бързо от темповете на ръст на продажбите до 2015 г. чрез фокусиране върху по-печелившите си продукти, които са предназначени за медицински нужди или осветление.

Акциите на Philips се понижиха с 4,9% до 22,70 евро на фондовата борса в Холандия след публикуването на отчетите. Те са поскъпнали с над 15% от началото на тази година, което дава на компанията пазарна капитализация от около 22,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още