IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на UBS надхвърли прогнозите въпреки разходите по съдебен спор

Банката ще плати 835 млн. швейцарски франка заради подвеждане на Fannie Mae и Freddie Mac

13:47 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на UBS надхвърли прогнозите въпреки разходите по съдебен спор

Швейцарската банка UBS обяви по-висока от очакваното тримесечна печалба въпреки разходите от 835 млн. швейцарски франка (920 млн. долара) за уреждането на съдебен спор в САЩ, след като в частното банкиране са били привлечени нови клиенти, съобщи Ройтерс.

Нетната печалба на UBS е нараснала до 690 млн. франка от 425 млн. франка през второто тримесечие на 2012 г. Очакванията на анализаторите бяха за печалба от 560 млн. франка.

От банката не са представили разбивка на печалбата, като подробните резултати ще бъдат публикувани на 30-и юли. Оттам посочиха само, че в частното банкиране са били привлечени нови 10,1 млрд. франка, посредническото подразделение в САЩ е привлякло 2,7 млрд. франка, но в подразделението за управление на активи е регистриран отлив на 2 млрд. франка.

За да продължи възстановяването си от финансовата криза, кредитната институция продаде голяма част от бизнеса си с активи с фиксиран доход и съкрати около 10 000 работни места.

От UBS съобщиха също, че в тримесечните резултати са включени разходите от 835 млн. франка по сключеното извънсъдебно споразумение с американската Федерална агенция за жилищно финансиране относно подвеждане на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac за закупени от тях ценни книжа, обезпечени с ипотеки, без да уточняват подробности по случая.

Агенцията надзирава двата ипотечни гиганта от пика на финансовата криза през 2008 г. насам и съди няколко големи банки за нарушаване на законите за търговия с ценни книжа при продажбата на активи за 200 млрд. долара на Fannie Mae и Freddie Mac, при която те са били подведени за качеството им.

„Печалбата е доста по-висока от очакваната, капиталът също изглежда добре, а новопривлечените средства в частното банкиране надхвърлиха предвижданията ни“, заяви анализаторът в Zuercher Kantonalbank Андреас Вендити.

Към 12,40 часа акциите на банката поскъпваха с 3,6% до 18,24 швейцарски франка.

От Bank Vontobel смятат, че резултатите показват, че UBS е на път да си върне позициите след спасителната помощ, получена от държавата през 2008 г., и поредицата от скандали, включително глобата от 1,5 млрд. долара за манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент (LIBOR) и други лихви.

„Това придава допълнително доверие на нашия инвестиционен рейтинг, базиран на силното управление на инвестициите и стабилна капитализация, позволяваща изплащането на висок дивидент през следващите години“, заяви анализаторът в Bank Vontobel Тереза Нилсен, която е поставила рейтинг „купува“ на акциите на UBS при цел за цената им от 19 швейцарски франка.

UBS прекратиха изплащането на дивиденти след получаването спасителна помощ през 2008 г., като през последните години са превели символични суми на акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още