IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната възраст във Франция се повиши до 62 години

Всички елементи от мащабната пенсионна реформа във Франция ще бъдат гласувани до края на този месец

09:56 | 09.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пенсионната възраст във Франция се повиши до 62 години

Френският Сенат одобри в петък повишаването на пенсионната възраст в страната от 60 на 62 години, предаде BBC.

Решението е част от плановете на правителството да реформира пенсионната система в страната и да намали бюджетния си дефицит.

Заплануваните мерки, които имат за цел да намалят разходите на държавата за пенсии, накараха лидерите на френските профсъюзи да обявят 16 октомври за ден на национални протести.

Реформата в пенсионната система ще увеличи и продължителността на изискуемия минимален трудов стаж, необходим за получаването на държавна пенсия, до 41,5 години. Това е с една година повече, отколкото е в момента.

Правителството се надява, че всички елементи от пенсионната реформа ще бъдат гласувани и одобрени до края на този месец.

Милиони французи вече организираха стачки в знак на протест срещу промените.

Заедно с редица големи икономики, Франция се опитва да намали нивото на задълженията си, които се увеличиха рязко в резултат на световната финансова криза.

Бюджетният дефицит на страната е над 7% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е много повече от 3-те процента лимит, поставен от Европейския съюз (ЕС), но и много по-малко от дефицитите на други членове на ЕС, включително Великобритания, Гърция, Португалия, Ирландия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още