IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП ще отхвърли споразумение за Brexit без предпазен механизъм*

Изказванията на Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние пред евродепутатите сигнализират, че напредъкът по преговорите с Лондон все още е далеч

14:16 | 18.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние по време на днешната сесия на парламента. Снимка: Ройтерс</p>

Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние по време на днешната сесия на парламента. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) ще отхвърли всяко споразумение за оттегляне на Великобритания без предпазен механизъм. Евродепутатите допускат и ново удължаване на срока за Brexit, ако Лондон поиска, съобщават от пресслужбата на Парламента.

Споразумението за оттегляне е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, отбелязват евродепутатите в резолюция, която потвърждава отново подкрепата на Парламента за „организиран Brexit”.

Резолюцията е приета днес с 544 гласа „за“, 126 гласа „против“ и 38 „въздържал се“.

В документа се подчертава, че съществуващото споразумение за оттегляне зачита „червените линии“ на Великобритания и принципите на ЕС, предоставяйки справедливо и балансирано решение, като защитава правата и житейските избори на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя механизъм за финансово уреждане на задълженията на Лондон и отговаря на искането на Великобритания за преходен период.

Споразумението за оттегляне допълнително предоставя необходимия предпазен механизъм, който запазва настоящата ситуация в Ирландия.

В резолюцията членовете на ЕП изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. Те също така приветстват разглеждането на „алтернативни възможности“, ако са правно и оперативно надеждни и отговарят на ръководните принципи на ЕС.

Ако се стигне до Brexit без споразумение, отговорността ще е изцяло на Великобритания, подчертават евродепутатите. Такъв сценарий не би премахнал ангажиментите и финансовите задължения и защитата на правата на гражданите на ЕС, които живеят и работят на Острова, посочват от ЕП.

Постигането на споразумение за системно излизане на Великобритания от Европейския съюз все още е възможно, но рискът от развод без споразумение също е „много реален“. Това заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В обръщение към депутатите Юнкер коментира, че британският премиер Борис Джонсън му е заявил, че Лондон все още иска да постигне сделка за преходния период, но със или без нея страната му ще излезе от блока на 31 октомври, съобщава Ройтерс.

Изказването му бе посрещнато с аплодисменти и одобрителни възгласи от евродепутатите, подкрепящи Brexit.

„Много малко време остана... Рискът от напускане на блока без сделка е много реален“, заяви председателят на ЕК, който разговаря с британския премиер в Люксембург в понеделник.

В изказването си Юнкер отново повтори позицията на Брюксел, че Лондон трябва да представи реалистични предложения, с които да бъде заменен т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница

„Не изпитвам емоционална привързаност към ирланския предпазен механизъм“, посочи той и допълни, че е отправил искане към Борис Джонсън да бъдат представени в писмен вид алтернативи.

Неговият песимистичен тон бе продължен и от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. По думите му не трябва да се подценяват последствията от евентуален Brexit без сделка, като според него все още остават някои нерешени въпроси преди договарянето на бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

„Съветвам всички да не подценяват последствията – очевидно на първо място за Великобритания, но също и за всички нас, от липсата на сделка“, каза Барние пред Европейския парламент. Той също така отново припомни, че сключването на споразумение, включващо правата на европейските граждани и регламентирането на движението на ирландската граница, е условие за бъдещите икономически взаимоотношения с Острова.

„Ако Великобритания напусне без сделка, искам да ви напомня, че всички тези въпроси няма просто да изчезнат... три години след референдума за Brexit не трябва да се преструваме, че преговаряме“, допълни Барние.

Върху вероятността от Brexit без сделка наблегна и финландският министър на външните работи Тити Тупурайнен, според когото това е един „доста вероятен“ изход от ситуацията. Страната му в момента е ротационен председател на ЕС.

По-късно в сряда европейският парламент трябва да приеме резолюция, призоваваща за ново отлагане на Brexit, за да има Великобритания повече време да договори условията по оттеглянето си.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
"Главният проблем на пролетариата е,че прекалено вярва на непроверена информация в интернет."В. И. Ленин -----крада го, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
Sandy
преди 4 години
ЕС ще го има во век и веков, дори в друг по компактен вид. Все пак ти сложиш плюсче, щот ЕС ще продължи да бере душа и в следващите години. Германия не може да си прибере всичкото злато, с което да може да гарантира новата си германска марка, затова агонията ще продължи, докато пане 3 - 4 държави не бъдат изхвърлени на бунището. Не може да се товарят и жертват всички, заради няколко ***, които трябва да си платят сами цената на безхаберството, кражбите и лошото управление. ЕС не може да бъде разпуснат, закрит, затрит, щот това ще доведе до световен финансов катаклизъм и дори до Световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Dimat
преди 4 години
Брюкселските *** още не могат да вдянат това,което Борката ИМ ДЕМОНСТРИРА ТВЪРДО,от толкова дълго време - твърд Брекзит!През цялото време,със всички средства,даже и чрез "кралицата"(реално,кръгът около институцията "кралица"),води излизане чрез "твърд брекзит",което означава,че същия държи в ръцете си солиден коз(а това може да бъде само Тръмп/САЩ),чрез който да компенсира всякакви негативи от "твърдия брекзит".Нещо,което липсва в "ръцете" на ЕС!Така структуриран "брекзит",се оформя,като оръжие срещу ЕС и за неговото,ако не ликвидиране,то запращането му в девета глуха не само като политически(което значи,военен),но и икономически субект!С ДРУГИ ДУМИ,ПРОЦЕСЪТ "БРЕКЗИТ",РЕАЛНО СЕ ДВИЖИ ОТ САЩ,А ВБ И ЛИЧНО ДЖОНСЪН Е СРЕДСТВОТО,ЧРЕЗ КОЕТО СЕ РЕАЛЗИРА!!!На САЩ ВЕЧЕ ЕС НЕ ИМ ТРЯБВА - ТОЙ СИ ИЗПЪЛНИ ФУНКЦИЯТА И СЕГА СЕ ПРЕВЪРНА САМО В ЕДНА ТЕЖЕСТ ЗА ТЯХ!Затова,ЕС е в положението,на Картаген,когато Катон Стари е завършвал всяка една реч,независимо за какво е ставало дума: "И все пак,аз мисля,че Картаген трябва да бъде разрушен"...което и станало,по-късно!!!ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е,КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЛЕД БРЕКЗИТ И ДАЛИ ЩЕ ИМА ЕС СЛЕД ТОВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
собствените си руини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Още за цъкане:Европа се опитва да строи нещо ново, върху собстрените си руини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
"Главният проблем на пролетариата е,че прекалено вярва на непроверена информация в интернет."В. И. Ленин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още