Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Пет години след референдума за Brexit проблемите се прехвърлят в Северна Ирландия

Хората в провинцията се смятат за предадени от британското правителство и настояват за отпадане на проверките в Ирландско море

Пет години след референдума за Brexit проблемите се прехвърлят в Северна Ирландия

Снимка: Paul Faith/Bloomberg

Пет години след референдума, който наелектризира британската политика, Brexit просто няма да изчезне.

Петата годишнина от гласуването за напускане на Европейския съюз (ЕС) се отбелязва на фона на перспективата за предсрочни избори в Северна Ирландия - гласуване, което може да се превърне в миниреферендум за споразуменията за търговия след излизането на Великобритания от блока, пише онлайн изданието Politico.eu.

Brexit беше основната задача на Борис Джонсън, когато той стана министър-председател на Великобритания през 2019 г. „Решението за напускане на ЕС вече може да е част от нашата история, но нашата ясна мисия е да използваме свободите, които носи, за да оформим по-добро бъдеще за нашите хора“, коментира той в скорошна реч.

Други участници в процеса също отбелязват годишнината. Лобистката група „Най-доброто за Великобритания“, която води кампания за референдум за Brexit и сега подкрепя „възможно най-близките отношения в бъдеще“ с ЕС, планира да прожектира „послания на надеждата“ върху сгради в сърцето на Брюксел, заедно с имената на граждани, които са гласували да останат в ЕС или сега съжаляват, че са напуснали блока.

Ако има едно място в страната, където тази годишнина да горчи, това е Северна Ирландия. Там профсъюзите продължават с ярост да се противопоставят на Северноирландския протокол и споразумението за търговия след Brexit, които поставят региона както в Обединеното кралство, така и в рамките на вътрешните пазари на ЕС и заради които се правят проверки на стоките, пристигащи там от Великобритания, в Ирландско море.

Оставката на лидера на антипротоколната демократична юнионистическа партия (DUP) Едуин Пуут само след три седмици начело увеличава шансовете за предсрочни избори за местния парламент още тази есен – месеци преди редовния вот, който трябва да се проведе през май 2022 г.

Още по темата

Джефри Доналдсън, политик ветеран от DUP, който ще бъде назначен за нов лидер на партията, обеща да се противопостави на проверките след Brexit в Ирландско море.

Саймън Ковъни, министър на външните работи на Ирландия, предупреждава, че предсрочни избори могат да се превърнат в „референдум“ по протокола за Северна Ирландия. Той се опасява, че предизборната кампания в Северна Ирландия това лято би задълбочила нестабилността.

„Идеята да се проведат избори насред всичко това, в краткосрочен план, в известен смисъл би било референдум по протокола и някои от проблемите на разделението, които видяхме, означава, че изборите ще бъдат базирани на поляризацията и разделението, вместо да се съсредоточат върху промяната на политиката и управлението, за да се справят с проблемите в Северна Ирландия“, коментира Ковъни.

DUP и съюзническите ѝ партии се ангажират да се откажат от протокола при първа възможност. Юнионистите се стремят да спечелят достатъчно места в парламента на Северна Ирландия, за да могат да оттеглят подкрепата за споразумението след Brexit.

Шин Фейн, Републиканската партия, която подкрепя Северноирландския протокол като необходимо решение за граничните въпроси, обаче показва доста силно представяне поне в социологическите проучвания. Този факт може да доведе до колебания у DUP.

Кейти Хейуърд, професор по политическа социология в Queen’s University в Белфаст, казва, че на предстоящите избори хората от Северна Ирландия вероятно ще подкрепят кандидат, който подкрепя техните виждания по протокола. Това се потвърждава от проучване, проведено през март.

„Всички в Северна Ирландия - независимо дали са напуснали, или останали, юнионисти или националисти, смятат, че са пренебрегнати от Brexit и също така мислят, че другата общност се е справила по-добре от тях“, казва тя. Тя допълва, че хората се смятат за предадени от британското правителство, що се отнася до протокола, както и че националистите са се възползвали от него - т.е. че изцяло ирландската икономика е защитена до известна степен.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Задълбочава ли се разломът между старите и новите страни членки на ЕС?