IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет години след терористичните атаки в Париж: Рискът остава голям

Според служители на разузнаването заплахата в момента е по-скоро вътрешна, отколкото външна

15:26 | 13.11.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>&nbsp;EPA/Mohammed Badra</em></p>

Снимка:  EPA/Mohammed Badra

Три атентата само за един месец. Във Франция терористичната заплаха, поддържана на високо равнище след атентатите в Париж и столичното предградие Сен Дени през 2015 г., съвсем наскоро беше повишена до максимално ниво.

"Имахме впечатление, че заплахата е преминала на втори план, защото се появиха други проблеми - Жълтите жилетки, Ковид-19", обяснява в цитиран от БТА анализ за AFP източник от силите за сигурност, "но всъщност числата ясно показват, че след 2015 г. тя остава висока".

За пет години на френска земя са извършени 20 атентата, 19 са били неуспешни, а 61 са осуетени.

Комбинация от фактори от началото на годината накара властите да повишат от септември нивото на риска. Първо, започва "правосъдният дял" след случилото се, предвиден да трае до 2022 г., заедно с продължаващото дело за атентатите от януари 2015 г., а после и предстоящото за атаките от 13 ноември. Това са съдебни заседания, които крият риск от "действия в подкрепа на тези, които са замесени", според източника от силите за сигурност.

Повторното публикуване на карикатурите от сатиричния седмичник "Шарли ебдо" също подхранва този контекст, според източника, както и "използването" във Франция и в чужбина на неотдавнашните изказания на Еманюел Макрон и действията на правителството срещу "ислямисткия сепаратизъм".

По време на отдаването на национална почит към учителя Самюел Пати, обезглавен от ислямист на 16 октомври, защото показал карикатури на Мохамед в час по свободата на изразяване, Еманюел Макрон обеща "да не се отрича от карикатурите". В някои държави с мюсюлманско мнозинство вярващите реагираха гневно като изгориха портрети на президента на демонстрации, беше започната и кампания за бойкот на френски продукти.

Вчера, в разгара на церемонията за 11 ноември, с която беше отбелязан краят на Първата световна война, в присъствието на представители на френското консулство и други европейски държави, беше извършен атентат, ранил няколко души, в немюсюлманското гробище в Джеда, Саудитска Арабия. На 29 октомври вече имаше нападение срещу консулството на Франция в Джеда, в което беше ранен охранител, в деня, когато в църква в югоизточния френски град Ница бяха убити две жени енориаши и клисар.

За месец Франция стана обект на три атентата на своя земя: нападение с хладно оръжие в края на септември близо до бившата редакция на "Шарли ебдо", в което бяха ранени двама, убийството на Пати и нападението с нож в базиликата в Ница.

Атентатът във Виена, извършен от съмишленик на "Ислямска държава", също така напомни, че опасността е насочена към цяла Европа.

Сътрудничеството между държавите "работи много добре", подчертава пред АФП Лоран Нунес - национален координатор за разузнаването и борбата срещу тероризма. Шенгенската информационна система, регистър на пътуващите със самолет, "службите редовно се срещат, допълват анализи и обменят оперативна информация, обяснява той. 

В края на минисрещата на високо равнище във вторник Макрон поиска Европа да засили общата борба срещу тероризма, като се застъпи за "общи бази данни, обмен на информация и укрепване на наказателната политика".

"Вълци единаци"
   
За служителите от разузнаването, за разлика от 2015 г., заплахата във Франция днес е преди всичко вътрешна.

"Вълци единаци", често непознати на разузнаването, намиращи са на територията на страната и вдъхновени от джихадистка пропаганда, извършват атаки с хладно оръжие, които не изискват кой знае каква подготовка. Въпреки това, заплахата от атентат, замислен от чужбина, подобно на тези от 13 ноември, продължава да се приема сериозно.

"Това не е, защото ислямистката групировка "Ислямска държава" претърпя военно поражение, а нейният капацитет е унищожен", споделя служител от разузнаването.

По преценки между 100 и 200 френски джихадисти може да са се установили в иракско-сирийския регион, особено в провинция Идлиб, голяма джихадистка крепост в северозападната част на Сирия. "Те имат оръжие, пари, средства и затова е илюзорно да се вярва, че не са в състояние да преминават тайно границите, за да стигнат до страната", добавя същият източник.

За да отговори на заплахата, Франция подсили персонала на главната дирекция за вътрешна сигурност - 1250 допълнителни агенти в рамките на петгодишен период, и законодателния си арсенал, особено закона за вътрешна сигурност и борба срещу тероризма. Той включва спорни мерки, като административно претърсване или затваряне на религиозни обекти.

Други текстове са в процес на подготовка, сред които закон срещу "ислямисткия сепаратизъм", който трябва  да бъде представен на 9 декември, а нов текст за разузнаването се очаква следващото люто.

По щекотливия въпрос за излизащи от затвора задържани терористи, правителството обеща до края на годината "допълване на съществуващите правни норми". Тези профили, като този на нападателя от Виена, освободен в края на 2019 г. след 8 месеца в затвора за опит да замине за Сирия, тревожат силно френските разузнавателни служби.

Около 40 задържани са били или предстои да бъдат освободени тази година, а до края на сегашния мандат на президента през 2022 г. ще станат към 150.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Какво направихте за тия пет години, бе? Тепърва ще приемали някакви закони !!! Самият факт, че има "терористи, излизащи от затвора" е достатъчен - тероризмът трябва да се наказва само и единствено със смърт !!! Не да ги държети в затвора, да ги храните три пъти на ден, че и да им предоставяте най-добри и комфортни условия, сакън да не се оплачат от "нарушение на човешките права".Пълни се един варел до половината със свинска кръв и талибанецът се удавя вътре, после туловището му се хвърля на свините !!! Да видим няма ли да има ефект !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Когато пуснеш доброволно вражеската армия вътре, заплахата вече не е външна, а вътрешна. Обяснимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още