Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Петер Прат: Уверен съм във възстановяването на инфлацията

В същото време ентусиазмът на икономистите за перспективите пред еврозоната утихва

Петер Прат: Уверен съм във възстановяването на инфлацията

Главният икономист на ЕЦБ Петер Прат, Снимка: Архив Ройтерс

"Добрата икономическа перспектива за еврозоната е в основата на убеждението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че инфлацията в блока ще се приближи към целта си", каза главният икономист на ЕЦБ Петер Прат, цитиран от Ройтерс.

„Нашите мерки в областта на паричната политика носят плодове, а перспективите за растеж потвърждават нашата увереност, че инфлацията ще се приближи към целта ни в средносрочен план", каза Петер Прат по време на изказване в испанската централна банка в Мадрид.

Той потвърди, че е необходима „достатъчна монетарна стимулация", а ЕЦБ трябва да остане „търпелива, упорита и разумна" със своята изключително разхлабена парична политика.

В същото време ентусиазмът на икономистите за перспективите пред еврозоната утихва на фона на тревогите за отслабване на инерцията, пише Bloolmberg.

Тенденцията за понижаване на прогнозите в последното проучване на Bloolmberg - на тримесечна и годишна база – се случват след като валутният блок помрачи най-добрата си година от десетилетие с поток от разочароващи данни през 2018 г. И докато участниците в проучването очакват трендът, създал повече от 8 милиона работни места, да продължи, то все по-малко вярват, че това ще се случва с миналогодишния темп от 2,4%.

След пет последователни увеличения на прогнозата през 2018 г. през изминалата година, икономистите намалиха очакванията си до 2,3%, което отразява по-слабото потребителско потребление и производствена активност. Те също така намалиха прогнозите си за растеж през всяко от първите две тримесечия с 0,5%.

Проучването на Bloomberg показва, че лихвите ще се увеличават през второто тримесечие на 2019 г., като повечето икономисти прогнозират увеличение на лихвата по депозита от 15 базисни пункта, последвано от 10 базисни пункта увеличение на основния лихвен процент за рефинансиране по-късно тази година. Участниците прогнозират, че инфлацията ще достигне средно 1,5% през тази и следващата година, преди да достигне 1,8% през 2020 г.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС отправи ново предупреждение за здравето на големите банки