IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков и Столтенберг: Усилията за деескалация в Украйна трябва да продължат

България е ангажиран съюзник на алианса, коментира генералният секретар на НАТО след разговора си с българския премиер

21:53 | 02.02.22 г. 4
<p>
	Премиерът Кирил Петков.&nbsp;<em>Снимка: Зара Русева, БГНЕС</em></p>

Премиерът Кирил Петков. Снимка: Зара Русева, БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата обсъдиха актуалните развития, свързани с продължаващото струпване на руски войски по границата с Украйна, съобщава правителственият пресцентър.

Беше споделено виждането, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията, се казва в съобщението.

Петгов е информирал генералния секретар за решението на правителството да допринесе за колективната отбрана чрез изграждане на българска батальонна бойна група, с възможност за попълване на дефицитите от страни-членки, при необходимост.

В хода на разговора отново е бил потвърден водещият принцип в НАТО – всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна-членка.

По-късно Столтенберг написа в Twitter, че е провел съществен разговор с премиера Кирил Петков по повод струпването на руски войски на границата с Украйна и влиянието им върху европейската сигурност.

Столтенберг определя България като "ангажиран съюзник на алианса, който дава своя принос за колективната отбрана".

По-рано днес стана ясно, че САЩ ще изпратят близо 3000 допълнителни военни в Полша и Румъния, за да подсилят източноевропейските съюзници на НАТО срещу руската заплаха по думите на Вашингтон за нахлуване в Украйна, съобщиха американски официални представители, цитирани от Ройтерс.

Ескадрон „Страйкър“ с около 1000 американски военнослужещи, базиран в германския град Вилсек, ще бъде изпратен в Румъния, а около 1700 военни, главно от 82-а въздушно-десантна дивизия, ще бъдат предислоцирани от Форт Браг, Северна Каролина, в Полша. Други 300 военнослужещи ще бъдат придвижени от Форт Браг в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
ще те питам и тебе, щото гледам обичаш да правиш анализи, много грешни, но все пак анализи. Направи анализ на следната ситуация - България беше 9 млн. в края на 1989, сега сме 6.5 млн. Причини? Последици? Има ли виновни? Не бива ли по-добрия живот да стимулира нарастване и развитие на народа? Какви ще са последиците за българския род? Давай, чакам с нетърпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 2 години
За съжеление България е единствената държава в ЕС която все още не се е откъснала от Русия. Руските роби са навсякъде, по медиите, в бизнеса и политиката. Руската пропаганда в България върви с пълна сила. Българина постоянно бива облъчван с идеи, че е добре да си остане най бедния в Европа, но да си запази ценностите, но неговите, българските, а руските ценности. Едни и същи хора от комунизма насам са се окупирали във власта и *** руския ботуш. Най коментиращия тук, Дядо Вова, е българин сложил си снимка на руския президент, отрекъл се от народ и родина. Еничер, който в едни други времена щеше да коли българи в името на чуздоземните си господари. *** олицитворяващ най долното и грозното в един чоек-страха, лицимерието, коварството. Мъж, който всъщност е безполова медуза, мазен, прегърбен, грозен, скрит в ъгъла и чакащ тъмни времена за да получи шанс да излее злобата си към България и българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
и член на марксистки кръжок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Soltenberg като млад е бил на протест срещу янките и войната им във Виетнам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още