IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотите на Lufthansa заплашват с нови стачки

Днешният протест се отрази предимно на региона Кьолн-Бон и Щутгарт

17:04 | 29.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стачката в петък засегна полетите на Germanwings между 6 сутринта и обяд местно време. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стачката в петък засегна полетите на Germanwings между 6 сутринта и обяд местно време. Снимка: Ройтерс

Пътуващите с Lufthansa пътници в краткосрочен план трябва да се настроят за възможността за по-нататъшни стачки заради трудовия спор при дъщерната компания Germanwings. Ако авиокомпанията не постигне споразумение в спора си с пилотите за тяхното ранно пенсиониране, профсъюзът енергично ще отговори с допълнителен натиск, предава Ройтерс.

Стачката в петък засегна полетите на Germanwings между 6 сутринта и обяд местно време. В резултат на стачните действия отпаднаха две трети от планираните полети – тоест 116 полета от общо 164, насрочени за последния работен ден от седмицата. Засегнати бяха около 15 000 души най-вече по вътрешните полети и предимно в региона Кьолн-Бон и Щутгарт. 

Финансовите щети от стачката в петък са за милиони евро, поясни говорител на Lufthansa. Според анализатори щетите възлизат на между 2 и 3 млн. евро. 

В центъра на диспута попадат ползите за пилотите при пенсиониране, произтичащи от промените в пенсионната възраст. Съгласно сегашните правила пилотите могат да се пенсионират на 55-годишна възраст и да получават 60% от размера на работната си заплата.

Исканията са да се запази схемата, която им позволява да се пенсионират на 55 години, като запазят част от заплатата, докато не достигнат възрастта за държавна пенсия. Компанията от своя страна настоява пилотите да се пенсионират на 61-годишна възраст.

Преди над половин век в Германия бе въведена схема, според която пилотите се пенсионират предсрочно на 55 години, но това им оставя осем години до нормалната възраст за пенсиониране. 

Наскоро Европейският съюз промени правилата за лицензиране на пилотите, като им позволи да летят до 65-годишна възраст. От Lufthansa заявяват, че заради промяната ползите от ранното пенсиониране отпадат. Но начинът, по който ще бъдат променени правилата на авиокомпанията, зависи от резултата от преговорите между Lufthansa и синдиката Cockpit.

Засега няма конкретни планове за по-нататъшни стачки, заяви говорител на синдиката в петък. В случай че Lufthansa не предостави предложение, през уикенда или следващата седмица може да има стачни действия и в Lufthansa Passage или при дъщерното дружество за товарен транспорт. 

От своя страна, авиокомпанията потвърди исканията си за по-нататъшни дискусии. Тя е сигнализирала готовност за компромис към синдиката. Говорителят на авиокомпанията отказа да коментира дали Lufthansa ще представи ново конкретно предложение в петък. 

Стачката ще бъде четвъртата за тази година и ще се отрази на германската авиокомпания, която вече трябваше да понижи очакванията си за годишната оперативна печалба заради загубите, причинени от протестите на пилотите, охраната и наземния персонал.

И през изминалата година в Германия имаше много стачки на пилотите. Според федералната агенция по заетостта в тях са участвали 1048 служители. Почти толкова работни дни - 1029 човекодни са били загубен от работодателите. Други индустрии - в повечето случаи обаче със значително повече служители, имат значително повече загубени работни дни, по-специално секторът на търговията на дребно. В публичния сектор стачките са особено дълги - около 4000 работници са участвали, загубени са 13 500 човекодни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Що не коментирате колко е велик капитализъмъ..фашизма де факто под такива статии дами/господа *** на богаташки гъзовеЩо никой нищо неказва когато в най-голямата ЕЮ икономика работниците стачкуват и имат право на колективно трудово договаряне, социални придобивки до небето - застраховки - здравни,дентни, отпуски, болнични, пенсии, овъртайм, платени събота/неделя двойно, двойни нощни и т.н. и т.н. Защо никой това не го вижда!На какво ниво е фашизма в Германия, на какво ниво в САЩ, Япония и тн и какво искате да бъде в Република БългарияОсъзнайте се деребни далавераджии и хлепета неуки - образовайте се и се осъзнайте класово първо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още