Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Плановете на Русия за доставки на газ през февруари не обещават облекчение за Европа

Няма допълнителен капацитет за февруари за доставка до Германия през станция „Малнов“, където се завършва тръобопроводът „Ямал-Европа“

Плановете на Русия за доставки на газ през февруари не обещават облекчение за Европа

Снимка: Bloomberg LP

Русия продължава да държи под напрежение европейския пазар на природен газ и поне засега няма признаци на облекчение и в плановете за доставки през следващия месец.

Националният износител „Газпром“ отново не задели допълнителен капацитет за транспорт на „синьо гориво“ през Украйна по време на аукцион в понеделник, съобщава Bloomberg. Също така няма допълнителен капацитет за февруари за доставка до Германия през станция „Малнов“, където компанията завършва тръобопровода „Ямал-Европа“.

Още по темата

Бенчмарковият нидерландски газ с доставка през следващия месец за кратко компенсира част от загубите си след аукциона, но все още отбелязва поевтиняване от над 4% при цена от 83,31 евро за мегаватчаса на борсата в Амстердам. По-рано спадът достигна до близо 8%.

Европа продължава да е в разгара на една от най-тежките си енергийни кризи от десетилетия насам. Резервите от газ на континента са на най-ниското си равнище за това време от годината, а от отоплителния сезон тепърва има още.

Въпреки че доставките на втечнен природен газ от САЩ облекчиха до известна степен нуждите по-рано през годината, количествата от Русия все още остават занижени. Притесненията за възможно ново разпалване на конфликта в Украйна допълнително увеличават несигурността около руския износ.

„Резултатите от днешния аукцион ще са особено трудни за интерпретиране“, каза преди аукциона Том Маржек-Мансер, анализатор на ICIS.

Миналият месец „Газпром“ резервира около 21% от капацитета на „Малнов“ за януари, но досега този месец още няма доставки оттам. Сегашните доставки през Украйна също са под 109,6 млн. куб. м на ден газ, които „Газпром“ може да изпраща в рамките на договора си за доставки. Според Москва причината е заниженото търсене от страна на европейските купувачи.

„Ясно е, че месечните резервации вече не са добър индикатор за това, което може да се случи“, коментира още Маржек-Мансер.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Допълнителни количества само през СП2 ...
2
 
1
 
4
Gocho до: aldy
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Те им го биха вече
2
 
3
 
3
aldy до: Gocho
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Те се мислят за домашни любимци, а всъщност са разглезени, *** и капризни човечета, които не знаят какво искат. Пример е Полша, която отново се кани да съди "Газпром", че договорът за доставка на природен газ отново не отговарял на пазарните условия. А ще върне ли получените 1.5 милиарда евро и да започне на чисто? На мястото на ГП бих им бил шута с чиста съвест.
1
 
3
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Очевидно че и в ЕС не очакват нещо друго!
1
 
4
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Те тия от Европа се изживяват нещо като домашни любимци на Русия или ако не друго искат да станат такива

Още от Европа
Кадър на деня за 28 май