IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за еврофондовете и задълженията за членството в ЕС - "отровна" идея

Заплахите не са добър начин да се спазва фискална дисциплина, смята председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

18:06 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Идеята, лансирана от Германия преди дни - кохезионната политика на Европейския съюз (ЕС) да бъде обвързана със задълженията по членството, беше определена от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер като "отровна" за целия континент.

"Не че на мен не ми се иска понякога, но не мисля, че ще бъде от полза за целия ЕС", коментира той, цитиран от европейското издание Politico. Според него заплахите не са добър начин да бъде спазвана фискална дисциплина или за спазване на законодателството и има и други методи страните да се съобразяват с принципите на солидарността в ЕС. 

За Жан-Клод Юнкер дебатите сега трябва да бъдат насочени по-скоро към изграждането на единен капиталов пазар и на банковия съюз, които ще доведат до стабилизиране на монетарния съюз, а не как да бъде ограничена кохезионната политика, допълва Ройтерс. Брюксел вече представи идеите си в тази насока

Преди дни стана ясно, че германското правителство обмисля предложение ЕС да може да блокира финансирането от фондовете за държави, които не спазват демократичните принципи или не покриват стандартите на общността по отношение на законодателството.

Целта на кохезионната политика е да изравни стандартите - икономически и социални, в различните държави от общността. Средствата се разпределят чрез европейските фондове.

Германските планове биха спрели финансирането от фондовете за страни като Полша, която редовно нарушава европейските принципи, като например независимостта на юридическата система, както и други държави и региони, уточнява Politico.

Според изданието, ако партията на Ангела Меркел спечели изборите през септември, плановете за замразяване на фондове ще бъдат предложени официално. Това означава, че правилото може да влезе в сила най-рано в следващата седемгодишна бюджетна рамка, тоест от 2020 г.

Това ще бъде и първата финансова рамка за ЕС след излизането на Великобритания от общността. Великобритания е нетен вносител в европейския бюджет и дотогава Брюксел трябва да реши как да балансира бюджета. Повече от половината средства от европейския бюджет са насочени към по-слабо развитите региони в общността, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) е под 75% от средния за ЕС. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още