Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Планът "Юнкер" ще бъде удължен и след 2018 г.

Еврокомисията ще проучи и възможностите да се приложи същият модел за инвестиции в трети страни

Планът за стратегически инвестиции на Европейския съюз (ЕС) – т.нар. План "Юнкер", ще бъде удължен и след 2018 г., съобщава Европейската комисия (ЕК) в прессъобщение.

Планът "Юнкер" беше представен преди 18 месеца и стартира преди една година, припомнят от ЕК. Днес Брюксел прави оценка на постигнатото, за да разгледа различни варианти за подобряване на фонда, отбелязва се в съобщението.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, по чиято идея беше създаден този фонд, коментира, че планът работи противно на очакванията на песимистите в ЕС.

“Европейският фонд за стратегически инвестиции ще създаде нови работни места и ще доведе до инвестиции в реалната икономика. Ето защо ние предлагаме той да бъде удължен и след 2018 г. Нека бъдем амбициозни и да върнем инвестициите в Европа”, посочва той.

Още по темата
Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен коментира, че заедно с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е постигнато много през последните 12 месеца. Той подчертава, че са подкрепени проекти в сферата на енергетиката, градското развитие, здравеопазването, широколентовия достъп до интернет.

“Приблизително 150 хил. малки и средни фирми имат достъп до финансиране. Ние сме създали хъб, който осигурява консултантски услуги и техническа помощ на организаторите на проекти. Стартирахме нов портал, на който те да покажат проектите си на цял свят, за да търсят инвеститори. Има обаче още какво да се направи. Трябва да продължим да задълбочаваме единния пазар и държавите членки да работят за премахване на пречките пред инвестициите”, казва Катайнен.

Европейският фонд за стратегически инвестиции (EFSI) е в основата на инвестиционния план на тази Комисия. ЕИБ е обещала да мобилизира 315 млрд. евро допълнителни инвестиции в реалната икономика до средата на 2018 г.

EFSI дава гаранции при загуба, така че ЕИБ да може да инвестира в повече проекти, някои от които и по-рискови. Фондът вече е активен в 26 държави и се очаква да спомогне за реализирането на инвестиции за около 100 млрд. евро.

Днес стартира един от основните елементи на плана за инвестиции на ЕС - европейският портал за инвестиционни проекти, информират още от ЕК. Това е онлайн портал, който обединява организатори на проекти и инвеститори  от ЕС и извън съюза.

През февруари Комисията публикува насоки за това как европейските структурни и инвестиционни фондове могат да бъдат комбинирани с EFSI, така че да се даде възможност за реализирането на възможно най-много инвестиции. Първият набор от проекти вече се възползва от тази комбинативна практика, която ще бъде допълнително опростена, посочва се в съобщението.

Комисията ще проучи и възможностите да се приложи същият модел за инвестиции в трети страни.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако