IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабото търсене на тестове срещу Covid натежа на резултатите на Roche

Растежът на продажбите на тестове вероятно ще се забави през втората половина на годината

15:53 | 22.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фармацевтичната компания Roche Holding заяви, че растежът на бизнеса й, свързан с разработените от нея тестове за коронавирус, вероятно ще отслабне през следващите месеци, което сигнализира за забавяне на търсенето, стимулирало продажбите в последно време, съобщава Bloomberg.

Диагностичното звено на Roche бързо разработи широк спектър от тестове в отговор на пандемията, стимулирайки продажбите и компенсирайки спадовете за друг фармацевтичен отдел – този на лекарствата срещу рак, който се изправя пред голяма конкуренция.

Компанията заяви в четвъртък, че растежът на продажбите на тестове вероятно ще се забави през втората половина на годината, въпреки че няма да изчезне изцяло. Акциите поевтиняват с 1,8% по време на търговията в Цюрих.

„Този вирус ще остане с нас“, каза главният изпълнителен директор Северин Шван по време на конферентен разговор. „Той ще продължи да мутира и затова ще има непрекъсната нужда от ваксини, от нови ваксини и хранителни добавки, както и от тестове и лекарства“, каза той.

Голяма част от забавянето на тестовете, което Roche очаква, се дължи на сравнението с миналогодишните продажби, каза Шван в телевизионно интервю. Компанията разработи диагностичните инструменти за Covid през първата половина на 2020 г., а продажбите се увеличиха през втората половина, създавайки много по-висока база за сравнение в бъдеще. 

Информацията за тестовете излиза в момент, когато компанията отчете печалба за първото полугодие, която надвишава прогнозите. Печалбата на акция е нараснала до 10,56 швейцарски франка от 10,44 франка, се казва в изявлението на компанията, базирана в Базел. Анализаторите очакваха 10,18 франка на акция в свое проучване.

Компанията също така е „силно уверена“ в изпълнението на прогнозата за цялата година. Според Шван продажбите и печалбата, с изключение на някои артикули, ще нараснат с нисък до среден едноцифрен процент.

Две лекарства в портфолиото на експериментални лекарства на Roche привличат вниманието - хапчето срещу Covid и нова терапия за болестта на Алцхаймер.

Антивирусният препарат срещу Covid е във втория етап на тестване и резултатите от третото и последно изпитване трябва да бъдат готови до края на годината, каза Шван.

Относно плановете на Roche за експерименталната терапия за болестта на Алцхаймер, компанията ще проведе дискусии с Американската администрация по храните и лекарствата за ускоряване на одобрението, докато завършва текущо клинично изпитване.

Пейзажът за Алцхаймер се промени след противоречивото одобрение на САЩ миналия месец на лекарството Aduhelm на Biogen Inc., което се приема като положителен знак за лекарството на Roche.

Фармацевтичното звено на Roche показа признаци на съживяване през последните месеци, въпреки че конкуренцията от биоподобни копия на по-старите лекарства на компанията срещу рак продължи да тежи върху ръста на продажбите. Продажбите на онкологичното лекарство Avastin обаче спаднаха с 40% през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още