Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Почти 100 хил. граждани на ЕС са напуснали Великобритания през 2020 г.

Нови данни на националната стастика помагат да се обясни защо компаниите сега трудно намират нови служители

Почти 100 хил. граждани на ЕС са напуснали Великобритания през 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

94 хиляди граждани на Европейския съюз (ЕС) са напуснали Великобритания миналата година, a нивата на миграция като цяло са намалели сериозно по време на пандемията, съобщава Bloomberg, базирайки се на данни на Националната статистическа служба от четвъртък.

Според данните населението на ЕС във Великобритания се е свило, след като повече европейци са напуснали страната в сравнение с 2019 г., а поне 100 хиляди по-малко са пристигнали.

Данните помагат да се обясни защо компаниите сега трудно намират нови служители, особено в сектори като ХоРеКа и търговия на дребно, които разчитаха сериозно на чуждестранни служители, преди да удари пандемията. Липсата на кандидати вдига заплащането и инфлацията, поради което вероятността Английската централна банка да повиши лихвените проценти още следващия месец става все по-голяма.

Статистическата служба заяви, че Covid-19 и Brexit, с официалното напускане на ЕС през януари 2020 г., са отговорни за спада, но и че е „трудно да се разграничат ефектите“. Острият спад на нетната имиграция отчасти отразява ограниченията върху международните пътувания, за да се спре разпространението на коронавируса.

Отделни и по-актуализирани данни за населението за годината до юни 2021 г. предполагат, че тенденцията е продължила и в началото на тази година. Броят на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, по оценки е спаднал с 200 хил. души до 3,4 млн. души към този момент, коментират от статистиката.

Спадът при гражданите на ЕС е компенсиран от движението от други страни. 140 хиляди души повече от страни извън ЕС са дошли във Великобритания през 2020 г., отколкото са напуснали страната, но тази цифра е също много по-ниска в сравнение с предишните години. През 2019 г. нетната имиграция от страни извън ЕС бе 277 хил. души.

В резултат на това общата нетна миграция „е намаляла значително“ до 34 хил. души от средни годишни нива от 250 хил. души през предишното десетилетие.

„Макар че няма доказателства за изселване от Великобритания през 2020 г., глобалните ограничения върху пътуванията означават, че движението на хора бе ограничено, а всички източници на данни предполагат, че миграцията е спаднала до най-ниското ниво от много години“, коментира Джей Линдоп, директор на Центъра за международна миграция в Националната статистическа служба.

„Това са най-добрите ни оценки за международната миграция през периода“, каза още той. „Те обаче са моделирани данни, базирани на експериментални проучвания и предмет на високо ниво на несигурност“, допълни той.

По статията работиха: автор Виктория Тошкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Добре, те Великобритания сега какво искат въобще? Преди 10 години търсеха начин да ограничат миграцията, най-накрая се получиха нещата. Сега отново проблем защо никой не ходи там. То и хората от Източна Европа се посвършиха напоследък.
1
 
5
 
2
преди 1 седмица
Беше тя велика, минало доволно свършено време.
1
 
2
 
1
преди 1 седмица
Почти 100 хил. граждани на ЕС са напуснали Великобритания == Почти 100 хил. граждани на ЕС са напуснали Британия

Още от Европа
В ЕС се заформя правен конфликт относно Facebook