IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Появиха се нови съмнения около реализирането на британския проект NuGen

Ядрената електроцентрала, която трябваше да произвежда около 7 на сто от електроенергията на Великобритания, може да не достигне до реализация в скоро време

17:16 | 30.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Забавянето при планираната продажба на проекта за ядрена централа на Toshiba NuGen във Великобритания породи допълнителни съмнения относно бъдещето ѝ.

Централата в Мурсайд, която се намира в северозападна Англия, беше планирана да генерира близо 7 на сто от общата електроенергия, необходима на Великобритания, след като бъде пусната в действие. Сега този проект е изправен пред редица неуспехи, след като ядреното звено на Toshiba - Westinghause, обяви банкрут през миналата година, информира Ройтерс.

След този фалит съдружникът в съвместното предприятие Engie напусна проекта, оставяйки Toshiba да търси нови инвеститори. 

Японската компания обяви за продажба NuGen, като избра южнокорейската компания Korea Electric Power Corp.(KEPCO) за предпочитан кандидат, но процесът по продажбата се забави.

Великобритания трябва да инвестира в технологии, които да заместят въглищата и ядрените реактори, които са предвидени да бъдат закрити през следващото десетилетие, но големите енергийни централи се борят да се изправят на крака поради високите разходи и ниските цени за електроенергията.

„Toshiba се стреми да продаде NuGen на KEPCO , но забавянето на този процес доведе до необходимостта от преразглеждане на проекта“, смята говорител на проекта.

„Преследват се допълнителни възможности за бъдещото развитие на NuGen, за да се осигури ново поколение ядрени съоръжения за нуждите на Великобритания“, казва още той.

Друга централа, която трябва да бъде построена от японската Hitachi Ltd, също се бори за финансиране, което кара британското правителство да обмисли вариант за директно инвестиране.

Проектът Hinkley Point C ще се превърне в първата нова ядрена електроцентрала, построена в страната след повече от 20 години, след като получи допълнителна подкрепа от френското правителство, инвестиции от China General Nuclear Power Corp, както и дългосрочна гаранция за цената на електроенергията от британското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още