IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезни ли са държавните субсидии?

Западът ще продължи да губи своя дял от глобалния брутен вътрешен продукт, твърди Никлас Поатие

20:16 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намесата на Европейския съюз повече отколкото е необходимо в икономиката може да навреди на конкурентния принцип. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Никлас Поатие, анализатор в мозъчния тръст "Брюгел".

Според него държавните субсидии, които предоставя Китай на своите компании, представляват проблем за световния търговски ред, но, от друга страна, именно липсата им най-вече в Европа вследствие на строгите европейски правила за държавната помощ са основната сила на Европейския съюз. 

"Западът ще продължи да губи своя дял от глобалния брутен вътрешен продукт, но е много важно да имаме ясно дефинирани правила по отношение на държавната помощ. Именно конкуренцията на европейския пазар представлява неговата сила, защото компаниите, които се надпреварват на Стария континент, са принудени да бъдат много разходно ефективни, без да разчитат на субсидии", каза гостът.

По отношение на държавните субсидии Никлас Поатие коментира още, че те могат да бъдат твърде скъпи от политическа гледна точка, тъй като в момента на европейско ниво се наблюдават усилия за по-индивидуален подход към някои национални шампиони, но това може да дойде с цената на подкопаване на конкурентноспособността на блока.

"От почти две десетилетия се забелязва застой по отношение на сключените търговски споразумения от страна на ЕС. Това се дължи най-вече на факта, че за Европа е много трудно да унифицира собствените си правила и да либерализира режима си - елементи, които са видими в сделките с Меркосур и Китай", обясни гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още