IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията в Люксембург ще бори престъпността с автомобили на Tesla

Закупуването на два електромобила Model S е част от проекта на властите за постепенно преминаване към транспорт, захранван с електричество

17:09 | 20.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полицията в Люксембург добави два автомобила, производство на компанията Tesla, надявайки се, че тяхната способност да ускоряват бързо ще им помогне да залавя повече престъпници, като в същото време ще намали и без това ниските нива на въглеродни емисии в страната.

Закупуването на двата електромобила Model S, които ускоряват от 0 до 100km/h за 3,1 секунди, е част от проекта за цялостно преминаване към автомобили с електрическо захранване, заяви държавният транспортен министър Франсоа Бош, цитиран от Reuters.

„Полицията не може да използва Citroen 2CV на магистралите. Тя се нуждае от кола, която може да се движи много бързо“, каза Бош. 

Едно от ключовите притеснения около електромобилите – необходимостта от често презареждане на батериите, не е никакъв проблем за Люксембург, тъй като дължината на херцогството от северната до южната граница е не повече от 100км, успокояват от полицията. 

„Нашите патрули покриват 200 километра при излизане. Лесно можем да преценим, че животът на батерията на електромобила не може да създаде някакъв проблем“, смята Лоран Ленц, командир от пътната полиция на Великото херцогство.

Ленц добави, че е твърде рано да се каже дали Люксембург ще закупи още автомобили от Tesla. Местните медии смятат, че полицията е платила по 100 хил. евро за всяка кола заради специални полицейски изисквания. От полицията отказаха да коментират това.

Министърът на околната среда на Люксембург Керъл Дишбург заяви, че транспортният сектор е виновен за отделянето на около две трети от общото количество въглеродни емисии в страната.

„Смятам, че е от съществена важност да покажем лидерство в името на законодателството и стратегиите, които ще ни направят способни да достигнем нашата цел от [Парижкото] споразумение“, каза тя.

През 2015 г. Люксембург и редица други държави подписаха Парижкото споразумение за изменението на климата, което цели да ограничи глобалното покачване на температурите с два градуса по Целзий от нивото им от прединдустриалната епоха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още