IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите неволи във Великобритания натежаха над европейските борси

Индексите завършиха първия ден от седмицата на червено

19:40 | 13.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси завършиха на червена територия в понеделник, докато инвеститорите остават фокусирани върху финансовите отчети на компаниите и следят политическите неволи във Великобритания, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши със спад от около 0,66%, като почти всички сектори приключиха сесията надолу.

Британският FTSE 100 се потопи с 0,24% до края на борсовия ден, докато френският CAC 40 и германският DAX се понижиха повече - с 0,73% и 0,4% съответно.

На периферните пазари - швейцарският SMI се представи по-добре от останалите и приключи борсовата сесия с 0,31% ръст.

Най-зле представилият се сектор се оказа този за финансовите услуги, който записа спад от 1,58%, докато инвеститорите дават сигнали за притеснения за плановете за бъдеща данъчна реформа в САЩ.

Секторът за храни и напитки се представи по-добре от другите и се радва на ръст от 0,3%. Швейцарският производител на шоколад Barry Callebaut поведе по представяне, като приключи деня с 3% ръст.

FTSE 100 се радваше на ръстове сутринта, благодарение на слабия паунд, но се потопи, повлечен от лошото представяне на книжата на индустриалните и финансовите компании, както и на търговците на дребно.

Паундът от своя страна остава под натиск заради нарастващите опасения за бъдещето на Тереза Мей като премиер. Статия, публикувана днес в “Sunday Times”, показа, че група от 40 консервативни членове на парламента е подписала писмо за недоверие към британския лидер. Британската валута беше с 0,61% надолу спрямо долара в края на сесията на европейските пазари.

EDF удари дъното на европейския бенчмарк, тъй като книжата на компанията понижиха стойността си с 10,39%, след като групата понижи прогнозата си за печалбата и паричния си поток за 2018 г.

Shell пък продава две трети от своя дял в Woodside Petroleum за 1,7 млрд. долара.

Производителят на строителни материали Kingspan записа спад от 6,5%, след като посочи, че е свидетел на “забавяне на търговската и промишлената дейност във Великобритания”. Това се случи след като компанията се радваше на 19% ръст на продажбите през първите 9 месеца на 2017 г. спрямо същия период на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още