IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическото напрежение в Европа се пренася към Германия

Европейските лидери поздравяват Еманюел Макрон за победата във Франция, но за много от тях предизвикателствата тепърва предстоят

09:52 | 08.05.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След изборната победа на Еманюел Макрон във Франция сега погледите се насочват към Германия и предстоящите парламентарни избори през есента. Първият тест какви са настроенията на германците обаче е местният вот в Северен Рейн Вестфалия, насрочен за 14 май, посочва Bloomberg.

В провинцията живеят 18 млн. души, или 1/5 от населението на Германия и анализаторите очакват да видят дали партията на канцлера Ангела Меркел ще успее да се пребори за управлението със социалдемократите.

Изборите в тази провинция са последната голяма проверка преди федералния вот през септември и ще подскаже дали водената от Мартин Шулц Социалдемократическа партия ще може да получи необходимата подкрепа и да спре плановете на Ангела Меркел за четвърти мандат начело на страната. 

Но и предизвикателствата за Европа не спират дотук. През май 2018 година ще се проведат парламентарни избори в Италия. Един от потенциалните кандидати за управлението на страната Луиджи ди Майо от движението "Пет звезди" вече се обяви за излизане на страната от еврозоната. Той обаче няма ясен план как точно да реализира тези планове и да замести единната европейска валута.

В момента Европа поздравява новият френски президент - 39-годишният Еманюел Макрон, но за повечето лидери предизвикателствата тепърва предстоят.

Британският премиер Тереза Мей "приветства топло" новия френски президент, се казва в комюнике на Даунинг стрийт 10, цитирано от БТА. "Франция е един от най-близките ни съюзници и ние очакваме с нетърпение да работим с новия президент по редица общи приоритети", пише още в изявлението.

Самата Мей обаче трябва да се пребори за подкрепата на британците в предсрочните избори, насрочени за началото на юни. След това на Обединеното кралство предстоят и тежките преговори за Brexit.

"Щастлив съм, че французите избраха европейско бъдеще", реагира в Twitter председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства решението на френските избиратели в полза на "Свободата, Равенството, Братството".

Поздравления за успеха Макрон получи и от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Но и за трите водещи институции в Брюксел освен разговорите за Brexit предстои и сложният дебат за бъдещето на общността.

Говорител на германския канцлер Ангела Меркел каза, че победата на Макрон е "победа за силна и обединена Европа". "Франция е била, е и ще остане в центъра и в сърцето на Европа", написа в Twitter германският външен министър Зигмар Габриел и допълни, че днес е хубав ден за Франция, за Германия и за Европа.

Холандският десен популист Герт Вилдерс поздрави Марин льо Пен, въпреки загубата й на балотажа, предаде ДПА. "Добро представяне все пак. . . милиони патриоти гласуваха за Вас. Следващият път ще спечелите Вие, както и аз", написа той в Twitter.

Холандският премиер Марк Рюте също поздрави Еманюел Макрон за победата му на балотажа на френските президентски избори, предаде Асошиейтед прес. Рюте написа във Facebook, че с избора на Макрон френските избиратели са направили ясен прогресивен и проевропейски избор, избор за сътрудничество в Европа в сферите, където то е необходимо.

Рюте спечели изборите в Холандия през март срещу десния популист Герт Вилдерс.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка каза, че тя е позитивен сигнал за Франция, за целия Европейски съюз и за Чехия. "Французите ясно отхвърлиха национализма, популизма и изолацията на своята страна. Повечето избиратели решиха, че искат президент, който ще представлява модерна и открита Франция", добави Соботка.

Словашкият президент Андрей Киска написа в Twitter: "Топли поздравления за Еманюел Макрон и народа на Франция. Това е победа за всички, които вярват в Европа".

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Франция с новия си президент Еманюел Макрон ще съдейства за укрепване на единството на Европейския съюз във важен за него момент. В поздравителна телеграма до избрания за президент Макрон, Рахой го похвали за предложените от него реформи и за твърдото отстояване на европейския интеграционен процес. Тези принципи бяха решително подкрепени от френските избиратели, написа Рахой.

"Макрон - приятел, съсед и стратегически партньор на Испания - ще допринася активно за напредъка и укрепването на Европейския съюз", добави испанският премиер, цитиран от Асошиейтед прес.

Белгийският премиер Шарл Мишел приветства избирането на центриста Еманюел Макрон за президент на Франция и заяви, че Франция и Белгия ще работят заедно, за да дадат нов тласък на Европа.

„Уверен съм, че отношенията между България и Франция ще продължат да се развиват динамично за просперитета и благото на нашите народи в обединена и силна Европа“, отбеляза българският министър-председател Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. 

Той посочи, че подкрепата Макрон е потвърдила желанието на френския народ за съхраняване на европейските ценности, принципите на свободата и демокрацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 11
Stone_Kold
преди 6 години
Отивам да диря някоя останала жива моя учителка от основното да се женим и да осиновя децата хи и ше се кандидатирам след радев за президент и ше спечеля със сигурност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
От хубаво по-хубаво ! Честито светло бъдеще ! Такъв лайф се заформя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още