IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическото земетресение в ЕС

Инстинският победител в изборите - самата Европа и демокрацията. Високата избирателна активност го доказва

17:31 | 27.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди няколко часа, точно преди полунощ, европейските политически командири подновиха усилията си да превърнат тези новаторски европейски избори в нова властова инфраструктура. Резултатите са толкова еднозначни, че всички съблюдатели на политическото статукво заекваха при обясненията си. Консерваторите от ЕНП (под 24%) и Социалдемократите (около 20%) загубиха толкова много гласове, че топ кандидатите им автоматично изглеждат като топ губещи. Мнозинството бе изтрито.

Във Франция Марин Льо Пен и нейната крайнодясна формация „Национален фронт“  победи центристката формация LREM, водена от президента Еманюел Макрон.

Ясното заключение: либералите и Зелените, от една страна, и десните популисти, от друга страна, печелят grosso modo (в общи линии, от латински, б. ред.), което допълнително усложнява положението. Във Франция поляризацията се вижда най-добре, в крайна сметка Марин Льо Пен спечели със своя 23-годишен водещ кандидат със съвсем малко гласове срещу президента Макрон (23,5 срещу 22,5%). Въпреки всички изненади и проблеми, една от старите мъдрости на командира Ханибал остава: „Или ще намерим път, или ще направим такъв".

В крайна сметка скоро ще видим сериозно пазарене, което едва ли ще вкара Мишел Барние или Маргрете Вестагер в кабинета на председателя на Европейската комисия, нито смелия водач на политкомпании Манфред Вебер. Неговите претенции за лидерство бяха окрилени на фона на историческото лошото представяне на консервативния блок в Германия (28,9%).

С оглед на заседаващите от вторник глави на правителствата на ЕС по-скоро нарастват шансовете на ръководителя на Бундесбанк Йенс Вайдман да стане президент на Европейската централна банка. Но ако търсите истинския победител в този политически дебат, ще завършите с Европа и демокрацията. Сравнително високата избирателна активност говори най-добре.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
А кога политическо управление на либерали и зелени НЕ е предизвиквало пълен крах след който на власт идва някакъв тиранин психопат?Имате твърде фалшиви очаквания от управлението на хомосексуалните социопати. Да видим кого ще обвините този път за следствията от собствените ви грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 4 години
не това не е според мен... единственото което си разбрал от целия пост е че си нискочел гамен !Като цяло спора с теб е безсмислен, твърде необразован и нискоинтелигентен и комплексиран си за да разбереш каквото и да е отвъд линията на омразата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
Sakamano
преди 4 години
Езикът който използваш, невъзможността да спориш без да обиждаш, лъжите ти за масови кланета и изнасилвания - с подобни постове трудно ще ме убедиш, че си представител на "нормалните" хора. По-вероятно бих те определил като социопат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Тоест - според тебе: ако някой обича родината и тя да остане родина не неговия народ, а не орди нигъро-талибани да взривяват бомби, да колят и изнасилват по улиците, то той е: "нискочел гамен с нацистка униформа"? Е, според мене пък: такива като тебе са национални изменници и предатели !!! Кои са тия "нормални хора според тебе? Яловата меркел, лудата мей, извратенецът макарон и летящият из конячените галактики алкохолен дегeнерат юнкер? А и отсега се оформят бъдещите коалиции - борбата ще е между всевъзможните *** и изменници от една страна и нормалните хора от друга... защото разклатените народняци и социалисти вече изявиха готовност и за противоестествена коалиция помежду си дори, също така с разпрани розави либерали и екоталибани - само не и с нормалните хора в Европа, които обичат своята родина !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
https://***.segabg.com/touche/tush-05282019
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 4 години
и кво е победила Европа ? че сме вкарали повече крайно десни и крайно леви, вместо центристи и нормални хора?от едната страна нискочели гамени с нациски униформи от другата изнежени папагалиСега решенията ще се взимат още по трудно и бавно и хората ще са още по недоволни на слеващите избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още