IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на бюджетни ограничения не решава икономическите проблеми в Европа

Тя въздейства неблагоприятно върху пазара на труда и фискалната политика, смята Нобеловият лауреат Дейл Мортенсен

17:16 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Дейл Мортенсен. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Проф. Дейл Мортенсен. Снимка: Архив Ройтерс

Политиката на бюджетни ограничения не решава икономическите проблеми на европейските държави и задълбочава финансовата криза, смята носителят на Нобеловата награда за икономика за 2010 г. проф. Дейл Мортенсен, цитиран от агенция Прайм.

„В държавите, които се сблъскаха с финансови ограничения, е регистриран ръст на безработицата, особено сред младежите. Това поставя под съмнение т. нар. „политика на затягане на коланите“ в Европейския съюз – всъщност това, което предлага Международният валутен фонд. Цялата тази политика въздейства неблагоприятно върху пазара на труда, както и върху фискалната политика, защото свива търсенето и данъчните постъпления се понижават“, каза проф. Мортенсен в своя лекция за реалната криза и световната безработица в Московския държавен институт за международни отношения.

Той отбелязва, че през последните години най-висока безработица е регистрирана в държавите, изпаднали във финансова криза: Гърция, Испания, Португалия, Италия, Ирландия и Великобритания. „Една от причините за ръста на безработицата и забавянето на икономическия растеж в тези държави е непоследователната политика на властите“, смята Нобеловият лауреат.

Според него предприемайки мерки за борба с кризата, тези държави са осъществили бюджетни съкращения и значително са свили държавните разходи, което е довело до понижаване на търсенето. Поддържането на подобна политика не само не решава проблема, но създава и допълнителни препятствия за възстановяване на икономическия растеж в Европа, убеден е той.

Проф. Мортенсен разкритикува и мерките, които предприемат европейските правителства за борба с безработицата. Той припомни по-конкретно, че в Италия, Испания и Франция като мерки за обществена подкрепа се предлагат краткосрочни договори за период между 6 месеца и 2 години за създаване на работни места за младежи.

„Тази система не решава проблемите, напротив – тя доведе до това младежите да извършват временна работа и никой да не се задържа продължително време на едно място. При криза най-напред се съкращават именно такива временни места, което довежда до увеличаване на безработицата“, подчерта експертът.

„Не препоръчвам да бъдат използвани бюджетни средства за създаването на работни места, а проблемът трябва да се решава чрез осъществяването на мащабни реформи на пазара на труда“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още