IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Ако Макрон отстъпи за пенсионната реформа, идва политическо безвремие

България не успява да намери баланса между последователната и принципна политика и енергийния интерес, каза проф. Анна Кръстева

12:17 | 10.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако президентът на Франция Еманюел Макрон отстъпи от пенсионната реформа, която е ключова в неговата програма, ще настане едно политичеко безвремие до края на мандата. Това каза проф. д-р Анна Кръстева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Политологът смята, че президентът Макрон се опитва да прави реформи, които не са правени десетилетия. По думите й ако реформата не бъде започната в момента, дефицитът за страната се изчислява в много милиярди.

Относно ситуацията във Великобртания проф. Анна Кръстева каза, че изследванията показват около 10% разлика, което е доста солидна разлика. Според нея европейският фронт на острова е сериозно отслабнал.  "Тези проценти са много съществени разлики, така че ще очакваме един ярък Brexit преди Коледа", заяви тя.

Проф. д-р Анна Кръстева коментира и българо-руските отношения. "В енергийната политика винаги се налага едно сравнение. Германия трайно, последователно и открито критикува санкциите срещу Путин, но в същото време "Северен поток" върви. Успяват да съчетаят енергийния интерес с последователна и принципна политика, докато ние не успяваме да намерим този баланс", смята гостът.

Във връзка с климатичните политики в Европа политологът отбеляза, че „когато се говори за климатично неутрална Европа до 2050 г. всички питат откъде ще дойдат парите. Ясно е, че трябват много пари за този преход. Фондът, който ще се създаде има за цел да може да се окаже съдействие на проблемните региони. Работещите политики са тези, за които още когато се обявят приоритетите, се обявяват и парите", каза проф. д-р Анна Къстева.

По думите й важното е, че за първи път идва комисия, която по такъв радикален начин пренарежда политиките. Парламент, който започва със спешна политика по климатичните въпроси. "Това, което трябва да се направи е едно сближаване на пирамидата, защото това е приоритет и отдолу и отгоре", отбеляза Анна Кръстева.

Според нея 2/3 от гражданите са категорични, че на първо място като приоритет в политиките е климатът.

Кръстева определи като уникална ситуацията, при която „отдолу и отгоре искат едно и също, а не могат да се срещнат". "Протестиращите от улицата все още не вярват, че политиците могат да свършат тази работа. Много специфична, много уникална, заредена с напрежение и с предизвикателства ситуация", каза тя. 

Вижте още от разговора с проф. д-р Анна Кръстева във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още