IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Политическото противопоставяне разединява обществото

Големият дебат не беше как Великобритания да напусне ЕС, а по-скоро битката за суверенитет между правителството и парламента кой да вземе решението, посочи Христо Панчугов

20:21 | 27.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големият дебат беше не толкова как Великобритания да напусне ЕС, по-скоро беше битка за суверенитет. Дали правителството или парламентът трябва да вземе решението. Има ясна идея накъде върви правителството, защото Борис Джонсън е заявил ясно каква е неговата цел. Дали това ще се развие по този сценарий, както те си го представят, предстои да видим. Но наистина напускането на Великобритания стана една крачка по-предвидимо и по-близо. Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria политологът Христо Панчугов.

Що се отнася до Шотландия и Северна Ирландия в дебата за Brexit, той е на мнение, че ситуацията не изглежда по-подредена отпреди.

За Северна Ирландия експертът каза, че казусът не е решен на йота от ситуацията, “в която бяхме преди година и половина”.

“Предстоят тепърва сложните преговори между ЕС и Великобритания за партньорството оттук нататък, за митническия съюз, за икономическото партньорство, за финансовото партньорство и за партньорство в системата на сигурността”, посочи Панчугов.

За процедурата по импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп политологът заяви, че това е станало по време на една от неговите вътрешни предизборни кампании и той го обърнал в своя полза. "Очевидно е, че в американското общество има много силно разделение между републиканци и демократи", каза Панчугов.

Той смята, че поведението на Владимир Путин от началото на мандата му е доста реалистично. Според него руският президент тества границите на международната общност и се опитва да запълни вакуума, който беше оставен от липсата на смислена американска и европейска външна политика. “И Украйна, и Сирия, бяха продукт на подобен тип тестване. Като че ли вече балансите са се наместили", подчерта политологът.

По думите му България в последните години има един-единствен шанс – и това е “да постави своите приоритети и своя дневен ред в рамките на ЕС и да разчита, че ЕС има повече инструменти".

“За съжаление като че ли България не е добра в това отношение. Най-голямото постижение беше, че външно министерство се похвали, че благодарение на България Истанбулската конвенция няма да бъде приета. Това е трогателно”, иронично коментира експертът.

Експертът напомни, че не е тайна, че в основата на дневния ред на Франция в ЕС са две големи теми – едната е валутният съюз, а другата зеленият дневен ред.

“Климатичните промени отдавна са тема на Макрон", коментира Панчугов за поемането на нов курс на френската политика за сметка на германската. – Отново има страхове, на които никой не отговаря по адекватен начин, които предизвикат последици, които потенциално касаят големи територии. Brexit е продукт на същия феномен. Отказът от политическо лидерство, вземането на непопулярни решения и отстояването им по смислен начин създадоха такъв тип противопоставяния, на които не може да се намери нормално политическо представителство и вече наблюдаваме цяла година лутането на Великобритания между желанието да напусне на една част от обществото и разумния аргумент, липсата на смислен политически отговор на това желание.”

Панчугов обяви, че най-голямото предизвикателство оттук нататък за целия ЕС ще бъде да се намери подход за решаването на тези проблеми, а не да се говори за политики на парче.

Той е убеден, че това е важно, но решението ще дойде, само ако фундаментът е стабилен.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още