IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Сблъсъците между национално и наднационално в ЕП ще продължат

Европейският парламент заприлича на националните парламенти в Европа – не е изолиран от тенденцията на фрагментация, посочи Владимир Шопов

16:01 | 16.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последните няколко години бяха интерлюдия към новата вълна от кризи. В последните 2-3 години повечето европейски политики живеят с усещането, че си спечелиха известно безвремие и комфорт. Европейският съюз в последните години предпочете по някои от големите теми да води вътрешния си разговор и там очевидно трябва да се изчака следващата криза, за да се продължи напред. Пример за това е миграцията, каза Владимир Шопов, политолог, изследовател, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

“По отношение на еврозоната има някои малки крачки напред, но и там разделителните линии сякаш са прекалено оформени”, посочи той и коминтира, че ЕС винаги борави с някаква визия за бъдещето на света, но не винаги я дефинира ясно.

Шопов смята за доста проблематична идеята, че Европа е в свят, в който няма приятели. “Тя предполага институционализиране на една антиамериканска нагласа", заяви още Шопов. "Трудно е да се води Realpolitik (бел. ред. от немски език - практична политика) от конструкция, която не е национална държава. Няма единна идентичност и няма политическа воля за това. Това е опасна територия за ЕС", посочи той.

Според политолога "не е ясно какъв брой от страните членки на ЕС ще споделят амбициозната визия за бъдещето – независимо дали се говори за декарбонизация или външни отношения и отбрана".

"Чисто исторически сблъсъци между национално и наднационално винаги е имало и те ще продължат. Има дисонанс между интеграционните претенции на Макрон и реалното му политическо поведение. Ако Франция сега на срещата на върха блокира по-нататъшното разширяване на ЕС, той ще плати сериозна цена", смята Владимир Шопов.

Политологът е на мнение, че Европейският парламент “най-накрая заприлича на националните парламенти в Европа”. “И той не е изолиран от тенденцията на фрагментация, която се наблюдава навсякъде в парламентите в последните години. Тук идва и създаването на сложни коалиционни формули. В ЕП имаме една сложна „Тройна коалиция“. В този парламент трудно ще се постигат съгласия", прогнозира Шопов.

Политологът отчете, че Китай в последните години ясно формулира своето отношение спрямо Европа и започна да го осъществява на терен. “Това започва да предизвиква реакция, но единна позиция трудно ще видим. Съвременните европейски политици нямат времето и спокойствието на предишните поколения политици - политиката е твърде остро в тяхното ежедневие", заяви той.

Владимир Шопов прогнозира, че европейската идентичност няма да се случи по начина, по който е замислена при създаването ѝ. “Тя може да се появи в резултат на сегашния разговор за бъдещето и къде е мястото ни вътре в него. ЕС преди глобалната криза възприемаше света по един начин. Това възприятие необратимо изчезва", убеден е Шопов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още