Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Политолог: За пореден път Европа е разделена

Противопоставянето в ЕС е опасно в дългосрочен план, заяви Линка Тонева

Политолог: За пореден път Европа е разделена

Снимка: архив, Ройтерс

За пореден път Европа се оказва разделена, заяви пред БНР политологът Линка Тонева. Коментарът е по повод вчерашния призив на премиера на Словакия Роберт Фицо, който настоя европейските лидери да престанат да организират референдуми по вътрешнополитически въпроси, защото според него допитванията застрашават Европейския съюз (ЕС) и еврозоната.

По този повод политологът коментира: „Словашкият премиер има много основания да бъде загрижен, тъй като в Словакия крайнодясната Народна партия организира петиция за организиране на референдум за излизане на страната от ЕС и НАТО“.

Праговете за валидност на референдума в Словакия са високи, както и в България, като гаранция срещу антисистемни действия, допълни Тонева.

Тя припомни референдума в Гърция през 2015 г., който по думите й "също беше достатъчно популистки".

Линка Тонева посочи, че има връзка между призива на Роберт Фицо и Brexit, както и с референдума в Италия.

На въпрос какво ще се случи, ако в Италия решат, че не искат еврото, тя отговори, че в момента е трудно да се коментира такъв ефект. Такава вероятност имаше и за Гърция преди година, не се случи, каза тя.

„Във всеки случай самият факт, че такъв сценарий се обмисля, означава, че за пореден път Европа се оказва разделена в сърцевината на европейската интеграция. Очевидно става въпрос за това дясна или лява политика искат европейците, финансова дисциплина или разхищение на едни за сметка на други. Европа, която е предвидима ли искат, или Европа, която предприема крайни действия – Европа на популизмите“.

„Може би на италианците им е омръзнало еврото, може би и на гърците финансовите ограничения, които кредиторите налагат, но всяко от тези общества трябва да си даде сметка, че един стабилен икономически растеж може да бъде постигнат само през интеграционни решения, които се случват в  една по-обединена, по-силна Европа“, каза политологът.

„Конкурентната икономика и по-стабилни инвестиции – това липсва и до момента еврозоната не успява да осигури на страните“, допълни тя.

Линка Тонева коментира още, че противопоставянето на политически лагери и общества е опасно в дългосрочен план и за стабилността на интеграцията.

В Германия и Франция тази година предстоят ключови избори за бъдещето на съюза, припомни тя.

Политологът допълни, че много е съществено преди референдумите да има сериозна информационна кампания, в противен случай те са опасни.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 години
„Може би на италианците им е омръзнало еврото, може би и на гърците финансовите ограничения, които кредиторите налагат, но всяко от тези общества трябва да си даде сметка, че един стабилен икономически растеж може да бъде постигнат само през интеграционни решения, които се случват в една по-обединена, по-силна Европа“, каза политологът.

"Политологът" !

ЕС изобилства от "интеграционни" решения ...неспирен възход...надолу !

Още от Европа
Европа може да бъде ударена с милиарди евро заради спора за „Северен поток 2“