IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината германци искат нови избори

Една пета от избирателите подкрепят правителство на малцинството, показват резултатите от социологическо проучване

08:33 | 22.11.17 г. 5
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Почти половината германци искат нови избори, след като канцлерът Ангела Меркел не постигна споразумение за управляваща коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените.

Една пета от гласоподавателите подкрепят съставянето на правителство на малцинството, сочат резултатите от социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Според допитване на института ИНСА по поръчка на всекидневника "Билд" 49,9 процента от анкетираните са за предсрочни избори. Посочва се също, че 48,5 процента смятат, че Германската социалдемократическа партия е постъпила правилно, като е отказала да влезе в нова управляваща коалиция с консерваторите на Меркел - такъв вариант подкрепят само 18 процента от запитаните, предава БТА.

На изборите през септември социалдемократите, които четири години управляваха заедно с канцлера, не се представиха добре. 

Провалът на преговорите между консервативния блок на Меркел, либералите и Зелените предизвика политическа несигурност в Германия и постави на дневен ред възможността за предсрочни избори.

Данните показват, че според 28 процента от запитаните отговорност за неуспеха на преговорите носи Кристиан Линднер, лидерът на свободните демократи. Други 27 процента смятат, че Меркел е виновна, а само 13 процента обвиняват за това лидера на Зелените Джем Йоздемир.

Всеки четвърти смята, че Меркел трябва да се кандидатира отново за канцлер, ако има предсрочни избори. Двайсет и четири процента обаче биха предпочели нейната партия Християндемократически съюз да издигне друг кандидат, макар да няма особен консенсус кой да бъде той.

Според проучването при нови избори повечето избиратели биха предпочели коалиция между партията на Меркел и Либералите, следвана от коалиция между социалдемократите, Зелените и Лявата партия.

Изследването обаче показва, че нови избори няма да доведат до особена промяна - консерваторите ще понижат леко резултата си до 30 процента, социалдемократите ще запазят същото равнище от 21 процента, Зелените биха получили 10 процента, а либералите на Линднер - 11 процента.

Това означава, че отново единствените възможни партньорства с мнозинство ще бъдат между партията на Меркел с Християнсоциалния съюз от Бавария и социалдемократите или провалената коалиция „Ямайка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Абе това са марксисти всичките - никога не знаеш, утре може да са заедно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Със зелените напоследък никой не иска да се коалира. Носят се слухове, че зелените били прекалено зелени и искали да затварят централи на въглища, а Меркел ги резнала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
При наличното неправилно прилагане на еврото и 1000 пъти да се проведат избори в Германия, тази държава е с нарастващ потенциал за дългови кризи и съпътстващи болезнени злини.В Германия успешното спасение от сегашните актуални злини е осъществимо само с подобреното прилагане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivan.r
преди 6 години
2 неща супер бързо:Никъде нищо не пише за третата политическа сила в Германия - АфД (АзГ). Какви проценти изкарва тя?Второто е по скоро предположение - ако се коалират зелените, червените и ултра левите не само на Германия, а на цяла Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evtimvz
преди 6 години
Моля, пояснете какви са различията с "либералите". В противен случай статията е манипулативна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още