Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Полша иска да наблегне на ролята на ЕС при фактурирането на електроенергията

Компаниите за комунални услуги могат да поискат от полския енергиен регулатор да повиши цените с 40% през 2022 г., информира полското Radio Zet

Полша иска да наблегне на ролята на ЕС при фактурирането на електроенергията

Снимка: Bloomberg L.P.

Изправено пред рязко и непопулярно увеличение на цените на електроенергията, полското правителство иска фактурите за електроенергията да уточняват допълнителните разходи, с които домакинствата се сблъскват заради политиките на Европейския съюз (ЕС) в областта на климата, съобщава Bloomberg.

Най-силно зависимата от въглищата държава в блока ще трябва да увеличи регулираните цени на електроенергията за потребителите, след като разходите за отделяне на въглероден диоксид почти се удвоиха от началото на тази година. Компаниите за комунални услуги могат да поискат от полския енергиен регулатор да повиши цените с 40% през 2022 г., информира Radio Zet, ход, който допълнително ще потисне инфлацията, която вече достигна 20-годишен връх. 

Още по темата

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви, че цените на електроенергията няма да се повишат толкова много, но са подложени на натиск, тъй като Полша е изправена пред необходимостта да осигури огромни инвестиции за постигане на целите на ЕС в областта на климата. Според оценките на правителството страната ще трябва да предостави 415 млрд. долара, или около две трети от брутния ѝ вътрешен продукт, за да постигне целта на блока за въглероден неутралитет до 2050 г.

„Ако през следващата година ще има увеличение, това ще бъде преди всичко свързано с действията на ЕС“, изтъква Моравецки пред Dziennik Gazeta Prawna.

Премиерът посочи, че вижда и „позитиви“ за Полша в политиките на блока в областта на климата, включително средства за енергийния преход на страната.

Опитът му да прехвърли вината за по-скъпото електричество на ЕС се случва фона на задълбочаващия се разрив в отношенията между Варшава и Брюксел. Изпълнителната власт на ЕС поиска миналата седмица от Полша да плаща ежедневни глоби за неспазване на съдебните решения, подхранвайки реториката срещу ЕС от водещите полски политици.

Въпреки силната въглищна индустрия Полша увеличава инвестициите във възобновяема енергия. През май страната обяви планове за инвестиция от 22,5 млрд. евро до 2030 г. за изграждане на офшорни вятърни паркове.

Схемата включва сключването на т.нар. договори за разлика в следващите 25 години, но само до 100 хил. часа за мегават инсталиран капацитет. Тези договори предвиждат покриване на разликата между договорена преференциална цена за инвеститорите и постигнатата цена на пазара на електроенергия. Когато обаче цената на пазара е по-висока от преференциалната, тогава инвеститорите ще връщат разликата на държавата.

Германската RWE също има интерес към страната. "Полша е много привлекателна, може би един от най-привлекателните развиващите се офшорни пазари в Европа", коментира Холгер Матисен, ръководещ звеното за офшорна енергия в Скандинавия, Полша и Балтийските страни в компания.

Германският гигант планира да предложи проект за изграждането на 350 мегаватов офшорен вятърен парк. PGE и Orsted пък имат идея за няколко обекта с обща мощност от 2,5 гигавата.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Еех Моравецки, е нали от полска страна също участвате в Съвета на ЕС, където се вземат тези решения - защо така сега "ЕС така каза, ние нищо не знаем"?! Баш Бат Бойко го играете - навън едно се говори, у дома пред материала каквото си баба знае, а?

Още от Европа
Берлинското летище е финансово подсигурено само до февруари