Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Полша подкрепя офшорните вятърни паркове с 22,5 млрд. евро

Схемата получи одобрението на ЕК, чиято оценка сочи, че плановете са в съзвучие с идеята за нисковъглеродна икономика до 2050 г.

Полша подкрепя офшорните вятърни паркове с 22,5 млрд. евро

Снимка: Bloomberg LP

Полша планира да подкрепи развитието на офшорните вятърни паркове в страната с 22,5 млрд. евро до 2030 година. Технологията тепърва започва да се развива в страната, става ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК).

Схемата включва сключването на т.нар. договори за разлика в следващите 25 години, но само до 100 хил. часа за мегават инсталиран капацитет.

Още по темата

Тези договори предвиждат покриване на разликата между договорена преференциална цена за инвеститорите и постигнатата цена на пазара на електроенергия. Когато обаче цената на пазара е по-висока от преференциалната, тогава инвеститорите ще връщат разликата на държавата.

На първия етап от схемата максималната преференциална цена на електроенергията от офшорните вятърни паркове е 71,82 евро на мегаватчас. Следващата стъпка предвижда държавната помощ да се разпределя чрез търгове, в които производителите да участват на конкурентен принцип. Тази втора фаза ще започне през 2025 година.

В допълнение компаниите ще се възползват и от редица отстъпки при изграждането на офшорните вятърни паркове.

Тези идеи бяха анализирани от Брюксел и според оценката те не представляват нарушение на правилата за отпускането на държавна помощ в общността. В момента в Полша има малко зелени централи и доста въглищни, които трябва да спрат да работят, защото не са в съзвучие с плановете на ЕС за нисковъглеродна икономика до 2050 година.

Според ЕК офшорните проекти, които планира Полша, няма да могат да бъдат реализирани без публична подкрепа. Нещо повече - вятърните паркове ще имат позитивен ефект върху околната среда, който надвишава евентуален негативен ефект върху конкуренцията на пазара.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 4 седмици
22млрд разпределени за 10 години на 600млрд БВП годишно . муха ги е ухапала . кои знае колко наливат във въглищните централи ... :)))

Още от Европа
Мегасделка за най-големия в света офшорен вятърен парк