IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша ще разчита на въглища докрай, но залага и на ВЕИ и ядрени мощности

Страната ще изгражди почти 6 гигавата офшорни вятърни паркове, е записано в приетата енергийна стратегия до 2030 година

22:38 | 03.02.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полша смята да разчита на въглищата възможно най-дълго, но планира и развитие на зелената енергетика и нови ядрени мощности. Това е записано в енергийната стратегия на страната до 2040 година.

Документът претърпя множество корекции и забавяния, посочва Ройтерс. Той отразява виждането на страната относно климатичните цели на ЕС.

По план делът на ВЕИ в крайното енергийно потребление трябва да достигне до поне 23% през 2030 година. Това ще бъде постигнато до голяма степен чрез изграждането на офшорни вятърни турбини - предвижда се да се изградят 5,9 гигавата, спрямо сегашните нито една.

Правителството ще изгради и първата в страната ядрена централа с капацитет между 1 и 1,6 гигавата.

В момента Полша разчита основно на въглищните централи за производството на електроенергия. Но според плановете на ЕС за въглеродна неутралност на икономиката до 2050 година въглищата скоро няма да бъдат допустим енергиен източник в рамките на общността.

Варшава се противопоставя на повечето идеи на ЕК по Зелената сделка, настоявайки, че е нужно повече време и повече средства за компенсация на затворени мощности.

Еколозите в Полша настояват, че новата стратегия е неадекватна и за да бъдат ограничени климатичните промени ЕС и Полша в частност трябва да спрат да горят въглища преди 2030 година. Правителството явно забрави за сушите, наводненията и ураганния вятър, които все по-често ни удрят, коментират от Greenpeace Polska.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
не са детайли и не е само ЕС ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Зелков,Направо ме накара да се чувствам като провинил се комсомолец на партийно събрание :)Вероятно трябва да наведа глава и гледам виновно.НО - фактите са си факти.Докато ние в ЕС сме се вторачили в измислени детайли Светът върви напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ако ще ти стане по-добре , те са планирали още около 300ГВт въглищни мощности ...в световен мащаб се закриват повече въглищни мощности отколкото се строят нови . това е тенденция от няколко години . строящите се нови са доста по-екологични по-принцип от предшествениците си , но все пак са си въглищни централи ... това първо ...второ ... токът не е определяща компонента на производства с висока добавена стойност ...трето ... чайниците произвеждат много но некачествено ... аз китайско качествено почти не съм виждал , а това което съм виждал е доста над цените на европейското такова . в това число и българско ... !!четвърто ... ще се въведе таксономия на въглеродния отпечатък . виждал съм етикетите какво ще представляват . във всеки продукт ще има ставка за въглеродния отпечатък . въглеродния данък ще отива в по-голямата си част за поддръжка на инсталации за извличане на въглеродния диоксид от атмосферата . такива инсталации работят вече , такива въглеродни данъци се въвежда постепенно за всичко вече ... и за целият свят ...пето ... чайниците ако искат да играят на чомпек на целият свят , моля ... да заповядат ... :))) ... там накъдето са тръгнали , светът от там идва ... :)))шесто ... що мислиш , че Европа няма икономическа и технологична тежест в света , защо падаш на нивото на дежурните анти ЕС *** ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 3 години
И така - ние в ЕС ще го играем 'неутрални', а конкуренцията... какво и пука!!!Ще си произвежда ток и продукция на мнооооого по-евтини цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 3 години
АМИ Е, И - това е реалността, Зелков.40Г въведени в експлоатация мощности на въглища за година!Само в Китай!Колкото ние искаме да унищожим в нашият нищожен ЕС, хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
е и ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 3 години
https://money.bg/economics/vapreki-zayavkite-za-vaglerodna-neutralnost-kitay-izgradi-tri-pati-poveche-vaglishtni-moshtnosti-ot-ostanaliya-svyat.htmlЗелков, знаеш ли колко са 38Г мощности, ВЪВЕДЕНИ ЗА 1Г ОТ КИТАЙ?Това са повече от всички налични в ЕС в момента! А те ги построяват за 1г!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още