IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската държавна газова компания не се изплаши от Brexit – отваря офис в Лондон

PGNiG е получила лицензи за търговия с газ във Великобритания

11:18 | 29.06.16 г.
Полската държавна газова компания не се изплаши от Brexit – отваря офис в Лондон

Полската държавна газова компания PGNiG съобщи, че ще отвори офис в Лондон броени дни, след като стана ясно, че Великобритания ще напусне ЕС. С тази стъпка компанията ще се опита да стане значим играч на пазара за втечнен газ в Европа, става ясно от съобщението й.

Офисът ще бъде отворен през януари 2017 година и се очаква да заработи в своя пълен капацитет до края на първото тримесечие на 2017 година.

Така PGNiG ще може да купува втечнен природен газ на конкурентни цени за собствените си нужди, но също така ще започне и да търгува на световните газови пазари.

„Ето защо отваряме офис в Лондон, който е търговският газов хъб на Европа“, каза вицепрезидентът на компанията Мачей Вожняк.

Компанията вече е получила необходимите лицензи за търговия с газ във Великобритания. 

Втечненият природен газ се разглежда като възможност за диверсификация на газовите доставки за Европа и алтернатива на руския природен газ. ЕК вече изработи и стратегия в подкрепа на втечнения газ. Страните от ЕС внасят около 10% от газа, който потребяват чрез терминали за втечнен газ. Основните източници са Алжир, Катар и Нигерия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още