Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Полската икономика може да се възстанови до предпандемични нива през 2021 г.

Икономически възход, край на рецесията и ръст на БВП от около 5% през третото тримесечие прогнозира председателят на държавния Фонд за развитие Павел Борис

Полската икономика може да се възстанови до предпандемични нива през 2021 г.

Снимка: Agata Grzybowska/Bloomberg

Полша може да се върне към нивата на икономическата активност преди коронавируса през първото или второто тримесечие на 2021 г., заяви във вторник председателят на държавния Фонд за развитие Павел Борис, като добави, че икономиката може да нарасне с 5% през третото спрямо второто тримесечие на тази година.

Най-голямата икономика в източния регион на Европейския съюз беше силно засегната от пандемията, като финансовото министерство очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се свие с около 4% през 2020 г., но икономистите смятат, че тя ще постигне бързо възстановяване в сравнение с много други, информира Ройтерс.

Още по темата

"Рецесията завърши през второто тримесечие ... Очакваме икономически възход, край на рецесията и ръст на БВП от около 5% през третото тримесечие", каза Павел Борис на конференция.

Той посочи още, че ще са необходими поне три до четири тримесечия, за да се върнете полската икономика към нивата на икономическа си активност преди кризата, като това е възможно през първото или второто тримесечие на 2021 г.

Борис допълни, че Фондът за развитие, който инвестира в полски бизнес, изчислява, че спадът в броя на заетите лица през последните три месеца е между около 150 000 и 180 000.

В доклад, публикуван във вторник от фонда и Полския икономически институт, се казва, че броят на компаниите, които планират да поддържат персонала си на сегашните му нива, е нараснал от 62% в началото на април до 79% в началото на юли.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Още един енергиен гигант се готви да покаже червен картон на петрола