IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският парламент одобри понижаване на пенсионната възраст

Населението на страната от 38 млн. души е сред най-бързо застаряващите в ЕС

04:50 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Долната камара на полския парламент одобри понижаване на пенсионната възраст в страната до 65 години за мъжете и 60 години за жените, предаде Ройтерс.

Понижаването на пенсионната възраст беше едно от основните предизборни обещания на управляващата Партия "Право и справедливост" и на президента Анджей Дуда. 

Много икономисти и опозицията критикуват хода като твърде скъп за бюджета.

"Спазихме думата си", заяви от своя страна полският премиер Беата Шидло в парламента преди гласуването. "Решаваме проблемите на обикновените поляци, не на елитите."

Предишното центристко правителство на партията "Гражданска платформа", която сегашните управляващи смениха миналата година, повиши пенсионната възраст, за да намали натиска върху бюджета. Заложено е постепенно увеличение до 67 години и за мъжете, и за жените.

Населението на Полша от 38 млн. души е сред най-бързо застаряващите в Европейския съюз.

Намалението на пенсионната възраст трябва да бъде одобрено и от Сената, където доминира "Право и справедливост", и от президента, преди да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още