IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският премиер: Злотата разполага с допълнително място за стабилизиране

Полша може да извлече полза от търговските търкания между САЩ и Китай, изтъкна Матеуш Моравецки

10:35 | 08.09.20 г.
<p>
	Премиерът на Полша Матеуш Моравецки. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки. Снимка: Bloomberg L.P.

Полската валута разполага с допълнително място за стабилизиране, тъй като икономиката на страната продължава да се възстановява от коронавирусната криза по-бързо от очакваното, заяви премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от Bloomberg.

Злотата сега е "на място, което е добро за икономиката", след като успя да отскочи от най-ниското си ниво от 11 години по време на ранните етапи на кризата с Covid-19, подчерта премиерът. 

Въпреки че ревизираният бюджет за 2020 г. прогнозира икономиката на Полша да се свие с 4,6%, последните прогнози показват свиване с около 3,5%, изтъкна той.

"Изобщо не сме загрижени за сегашното ниво на злотата", каза премиерът пред Bloomberg в кулоарите на конференцията за преките чуждестранни инвестиции във Варшава. „Това е добре за стабилността на нашата икономика, това е добро за нашата експортна индустрия и в същото време има потенциал за по-нататъшно укрепване“, подчерта Моравецки.

Няколко пакета с облекчения помогнаха за защитата на компаниите и задържаха ниско нивото на полската безработица. Очаква се икономиката на страната да бъде една от най-добре представящите се в Европейския съюз (ЕС) по време на кризата. Въпреки че не се изключва допълнителен стимул, според Моравецки, правителството „следи как се държи икономиката“, преди да вземе каквито и да било решения.

Полша, страна с 38 милиона души население, граничеща с Германия на запад и с Русия, Беларус и Украйна на изток, може дори да спечели от глобално преструктуриране на веригите на доставка вследствие на вирусната криза, както и от нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай, посочи Моравецки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още