Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Помраченото настроение обхвана и пазарите в Европа

Във фокуса на инвеститорите остава инфлацията и разпространението на коронавируса

Помраченото настроение обхвана и пазарите в Европа

Снимка: Bloomberg

Европейските акции затвориха с понижения в понеделник, тъй като световните инвеститори преценяваха опасенията за повишаване на инфлацията и увеличаване на случаите на коронавирус, до голяма степен дължащи се на разпространението на щам, който се появи в Индия, съобщи CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 завърши почти без промяна. Повечето основни борсови индекси приключиха на отрицателна територия, а акциите в сферата на пътуването и почивките поевтиняха с 2,25%.

Германският показател DAX записа спад от 0,13% до 15 396,62 пункта.

Френският индекс CAC отписа 0,28% до 6 367,35 пункта.

Британският измерител FTSE се смъкна с 0,15% до ниво от 7 032, 85 пункта.

Европейските пазари последваха настроенията в други части на света. Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха разнопосочно, тъй като инвеститорите наблюдаваха китайските икономически данни и случаите на Covid в страни като Тайван. На Wall Street слабостта при технологичните акции държи основните индекси под натиск в понеделник, след като данните за инфлацията от миналата седмица, по-висока от очакваното, предизвикаха спад на фондовите пазари.

Данните от миналата седмица показаха, че индексът на потребителските цени е скочил с 4,2% спрямо година по-рано през април, най-бързият темп от 2009 г. насам, което засили опасенията, че Федералният резерв може да бъде принуден да започне да се разделя със своята разхлабена парична политика, ако се поддържа по-висок ценови натиск.
Протоколът на Фед от последната му среща, която ще излезе в сряда, може да предложи някои улики за това какво мислят банкерите относно инфлацията. 

Коронавирусът остава ключов проблем за инвеститорите, в момент, когато икономиките се отворят отново. Обединеното кралство облекчава блокадите, а заведенията и ресторантите ще бъдат отворени за клиентите. На музеите и кината също е позволено да заработят отново.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова за предпазливост въпреки отварянето, като предупреди, че разпространението на индийския щам може да застраши отпадането на мерките на 21 юни.

В корпоративен план Ryanair заяви, че през последните седмици  отчита„силен спад“ на запазените полети, като отчете нетна загуба за цялата година от 815 милиона евро, тъй като ограниченията заради Covid-19 понижиха трафика с 81%.

Британската компания за технически продукти Diploma повиши цената на акциите с 6,8%, повеждайки по ръст в Stoxx 600, след като отчете повишение на фискалната печалба за първото полугодие и прогнозира печалба за цялата година.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Путин: Прекият диалог е основна цел на срещата с Байдън