IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помръкващата звезда на Меркел изправя Европа пред огромно предизвикателство

Процесът на вътрешна политическа фрагментация може да стане екзистенциален катаклизъм, който да промени завинаги лицето на Стария континент

18:35 | 29.10.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Помръкващата звезда на Меркел изправя Европа пред огромно предизвикателство

Политическият некролог на Ангела Меркел бе писан на няколко пъти след миналогодишните разтърсващи федерални избори в Германия, на които нейният дясноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) се срина до 33 процента от гласовете. Оттогава ХДС и сестринската му баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС), продължават да вървят надолу. Провинциалните избори в Хесен, както се очакваше, бяха поредното съкрушително, вероятно фатално, отхвърляне за германския канцлер.

Меркел оцеля толкова дълго, защото е на много по-високо ниво от своите съперници. На поста от 2005 г., тя е в четвъртия си мандат и е широко възприемана, както вътре, така и извън Германия, като фактическия лидер на Европа. Ясни политически принципи, илюстрирани с нейната смела миграционна политика на отворени врати и готовност да се изправи срещу Доналд Тръмп, съчетани с прагматично усещане за това какво е възможно, я поддържаха толкова дълго, пише в цитиран от БТА материал за Guardian Саймън Тисдъл.

Раздробяването на германската партийна система също й помогна да остане на власт - но то може да доведе и до нейната гибел. Главният й коалиционен партньор, Германската социалдемократическа партия (ГСДП), миналата година отбеляза най-слабия си следвоенен резултат, като привлече едва 20 процента подкрепа, докато Зелените, Свободната демократическа партия (СвДП), Левите и крайнодясната Алтернатива за Германия (АГ), всички те увеличиха подкрепата си.

В Хесен ГСДП преживя нов изборен срив. Това може да направи неудържим натиска вътре в партията да напусне управляващата коалиция.

Анегрет Крамп-Каренбауер - генералният секретар на ХДС, за която се смята, че е предпочитаната от Меркел нейна наследничка - миналата седмица предупреди, че напускането на ГСДП може да предизвика парламентарни избори. С подкрепа за ХДС на национално ниво от 26-27 на сто, перспективата за пердах на едни нови федерални избори може да сложи внезапен край на царуването на Меркел.

Краят на ерата Меркел може да има бедствени последици за бъдещата сплотеност на Европа и ЕС. Едва ли би могло да бъде избран по-неподходящ момент, на фона на политическа фрагментация и поляризация, достигащи епидемични пропорции. От двете други водещи регионални сили, Великобритания, традиционен съюзник на Берлин, стана спънка, напълно погълната от взаимно вредящия процес на Брекзит, който създава тревожен прецедент в ЕС.

Във Франция, междувременно, блясъкът на Еманюел Макрон избледнява, само 18 месеца след като той дойде вихрено на власт, помитайки традиционните партии. Неговите непопулярни реформи на пазара на труда не донесоха обещаните резултати: безработицата отново расте, доближавайки 10 на сто, а икономическият растеж спада. Макрон пострада от оставките на високопоставени служители, от неумелото справяне със скандал в Елисейския дворец и от своята досадна арогантност в Наполеонов стил. Личното одобрение за него е под 30 процента.

Като лидер на международната сцена, Макрон също се оказва разделяща фигура, много различен от Меркел. Представяйки се като защитника на Европа в борбата срещу надигащите се сили на нелиберализма и популизма, той наскоро реши да влезе в сблъсък с Виктор Орбан, унгарския националистически лидер, и с италианския крайнодесен вицепремиер Матео Салвини.

Макрон определя тези два мъже и политици с подобно мислене в Полша и другаде като опасност за грижливо пазените принципи на ЕС за отворени граници, пазари и общества. "Ако искат да гледат на мен като на основния си опонент, са прави. Няма да жертвам нищо заради националистите и техния език на омразата", обяви той величествено.

Както отбелязва анализаторът Робърт Зарецки, опитът на Макрон да наложи избор "или-или", по маниера на Шарл дьо Гол, може да предизвика още по-голяма поляризация в момент, когато установеният политически ред в Европа се разпада. "Настояването, че разделението е между либерализма и нелиберализма, прикрива неудобната истина, че между тези идеологически полюси съществуват голям брой алтернативи", написа Зарецки. "Като френски социалист, Пиер Московиси отбеляза, че не всички убедени европейци имат едни и същи идеи".

Докато звездата на Меркел помръква, Макрон може да се опита да използва съдбоносните избори за Европейски парламент през май догодина, за да поиска мантията на лидер на Европа и да възстанови позициите си у дома. Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия "Лига", има сходни идеи за водоразделната същност на майските избори. Той и французойката Марин льо Пен гледат на вота като на решителен момент за бъдещата посока на Европа. Те планират да работят активно за "Европа на нациите", освободена от колективистичната централизирана прегръдка на Брюксел.

Меркел символизира устойчивостта, сигурността и приемствеността. Ако, или, по-скоро, когато падне от власт, тя ще липсва много на всички

Салвини и съюзниците му в популисткото италианско Движение "Пет звезди" миналата седмица директно предизвикаха ЕС с предложение за национален бюджет с голяма разходна част, който пренебрегва правилата на Брюксел за дълга и заплашва да провали плановете на Макрон за бъдеща интеграция на еврозоната. Това явно пренебрежение е насочено и към Германия, която привържениците на Салвини обвиняват за финансов тормоз в стил като този срещу Гърция.

Ако това продължи безконтролно, този процес на вътрешна политическа фрагментация, стимулиран от поредицата успехи на популистко-националистически партии в Източна Европа, Холандия, Белгия и Люксембург и съвсем неотдавна в Швеция, където (както в Германия) центристките социалдемократи постигнаха най-слабия си резултат, за който можем да се сетим, може да стане екзистенциален катаклизъм, който да промени завинаги лицето на Европа. Външни заплахи, от Русия на Изток и от Америка на Тръмп на Запад, идват в добавка към усещането за задаваща се криза.

Вероятно никога от 30-те години на миналия век политическата стабилност, сплотеност и широк демократичен консенсус на Европа не са били под по-голяма заплаха. Меркел символизира устойчивостта, сигурността и приемствеността. Ако, или, по-скоро, когато падне от власт, тя ще липсва много на всички. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Всичко има 2 страни. Дано се окажеш прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Аз мисля, че ги печатаха в Англия. Потърси из нета и ще намериш инфо. Новината е от преди около 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
Fair
преди 5 години
Не пред предизвикателство - пред огромен шанс е изправена Европа под ръководството на нормални политици! С толерастии и "ишиаси" дотук!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
то и БНБ е сертифицирана да печата евра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
george353
преди 5 години
Неизбежното се случи. При тази политическа турболентност, тя не успя адекватно да отговори на консервативните настроения в обществото. Тя не е лидер който може да ръководи в смутни времена където инстинкта за самосъхранение е с приоритет. Нейните инстинкти за оцеляване са притъпени и това го разбраха всички. Неолибералната и политика е в началото на своя си разпад. Трябва дя се действа бързо, адекватно и безкомпромистно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
еми новия курс се виждаше от самолет, то бива бива rerugees welcome и либерастиии, че и ми триха коментарите кат псувах патрона на тоя сайт Сороспията, но аз ви го казах Тиквесторо че тая ваща с либерастиите нема я бъде повече и ако не се преориентирате овреме и не станете "популисти" и "националисти" ше ви закрият тия дет праят смяна на глибалисткия режим ше бъдете просто отвяти и *** мим нишо не мое ви помогне нит Бльомбурговите евреи .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Да не си помислят, че е ебaвка. :-DЧе той макарона и той обича да блъфира като му кацнат синдикатите на рамото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Баце, едно не се връзва!Шо у франсетата ще ги печатат тия NDM ???Някакво инфо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 16
Sandy
преди 5 години
Да ви припомня, че Германия поръча да бъдат напечатени във Франция 360 млд. NDM/нова германска марка/, които в момента се съхраняват и чакат момента да бъдат пуснати в обръщение. Това говорили ви нещо?..Точно така, правилно ме разбрахте - взели са мерки, ако се наложи Германия да излезе от ЕС, да си върнат марката, еврото рязко да се обезцени и постепенно и останалите държави да си върнат националните валути. Това не е лъжа, нито шега, това е истина. Ако искам да пускам фалшиви новини, баш в тоя сайт ли ще го правя? Според мен няма да се стигне дотам, но знаели се, никой не може да предвижда събития на 100%. Моята прогноза за бъдещето на ЕС е компактен съюз, без няколко от държавите членуващи сега. Едната, която ще отпадне със сигурност е България. Айде със здраве..и наздраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
Това е резултат от "великото" и безпринципно (освен в името на мафията, т. е. на съхранението на фашисткото следвоенно богатство на германия) Обединение на лявото и дясното. Сега вкупом (и не, не когато на шмъркел и свърши мандата), ще трябва да си заминат.Нашите плиткоумни, нискочелести мутренца ги чака същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още