IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 1,5 млрд. евро достига глобата заради скандала с Libor

Това ще е най-високата глоба в историята на Европейската комисия, твърдят запознати източници

20:51 | 06.11.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поне 1,5 млрд. евро достига глобата заради скандала с Libor

Скандалът с лихвените манипулации може да накара европейските регулатори да наложат рекордни глоби на участващите финансови институции. Заради нарушение при определянето на междубанковия индекс Libor шест участващи банки могат да очакват глоби в общ размер най-малко 1,5 млрд. евро заяви източник, запознат с плановете на ЕС в сряда пред Ройтерс.

Глобата е най-високата в историята на Европейската комисия. Засегнати, наред с другите участващи, са и британските банки Barclays и Royal Bank of Scotland (RBS), Rabobank от Холандия и брокерът ICAP. Швейцарската UBS обаче може да се размине без наказание, тъй като е била премахната от списъка със заподозрените още при първото разследване, твърдят двама източници.

Очаква се глобите да бъдат обявени през следващия месец, слагайки край на повече от двегодишно разследване за манипулирането на индекси като Libor и Euribor. Според европейските антитръстови правила компаниите могат да бъдат глобени с максимум 10% от годишните си приходи. На тези, които са сътрудничели с информация относно картел, глобите често биват намалявани или отменяни. Шестте банки обаче са признали допуснатите нарушения и затова ще получат отстъпка от наказанието, твърдят още източниците. Комисарят по защита на конкуренцията Хоакин Алмуния планира да обяви размера на глобите до края на годината. 

Американски и британски регулатори вече наложиха глоби на Barclays, UBS, Royal Bank of Scotland, ICAP и Rabobank на обща стойност 3,7 млрд. долара. Едва през миналата седмица и холандската банка Rabobank се съгласи да изплати 774 млн. евро. Освен това изпълнителният директор на банката Пиет Моерланд се е оттеглил от поста си. Засега най-висока глоба отнесе швейцарската UBS, която трябваше да плати 1,5 млрд. долара (1,1 млрд. евро). Глобени бяха и RBS и Barclays.

Заради манипулиране на Libor в момента разследване се води срещу дузина банки. Дилъри са обвинени в манипулиране на няколко междубанкови лихви в своя полза, за да увеличават собствената си печалба. На лихвените проценти, като Libor и Euribor, за базирани безброй финансови транзакции в световен мащаб. Лихвените проценти се изчисляват веднъж на ден и са в основата на финансови сделки в световен мащаб с обем от над 500 трлн. долара. Тези лихви в момента се базират на информация, предоставена от страна на банките, за техните разходи за финансиране. Според редица регулатори системата трябва да се промени заради възможността за манипулация, която сега предоставя, но това може да отнеме време.

Във вторник стана известно, че в рамките на скандала с манипулиране на лихвения процент Euribor ЕК ще накаже шест банки с трицифрени милионни глоби, включително и Deutsche Bank. Според Wall Street Journal,  Financial Times и Bloomberg не всички обвинени банки обаче са готови на бързо извънсъдебно споразумение. ЕС и банките засега отказват коментари по темата.

Според FT освен Deutsche Bank предложението за споразумение ще приемат и Royal Bank of Scotland (RBS) и френската Société Générale. Освен всичко останало в него е залегнала и глоба в размер на 10% от годишните приходи. Срещу споразумението засега са американската банка JP Morgan, британската HSBC, както и френската Crédit Agricole. Британската банка Barclays ще остане ненаказана, защото очевидно е сътрудничела на разследването. 

Засега най-голямата глоба, която ЕК е налагала, е в размер на общо 1,47 млрд. евро за компании, участващи в картел за производство на кинескопи.  Част от компаниите (Chunghwa, LG Electronics, Philips и Samsung) са споделяли информация за цени, разпределяли са пазарни дялове и друга информация за пазара на производството на монитори за компютри и за телевизори. Другите - Panasonic, Toshiba, MTPD (част от  Panasonic) и Technicolor са имали картелно споразумение само в областта на производството на кинескопи за телевизори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Или "намек" да увеличат порциона в "хранилката". Все едно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Лошото е, че при това наливане на ликвидност, тази парична "глоба" няма никакъв смисъл. Изобщо не прилича на наказание, или поне не толкова сериозно , колкото е престъплението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Малко е!Искам банкерите да се превърнат в роби на хората, за да видят какво е да си отдругата страна на каруцата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Да така е глоба е ! ...за нарушаване на правила! Тук част от правилата липсват. Прав си за забележката. Исках само да изтъкна, че държавата не бива да се колебае да защити интереса на гражданите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
НЕма по голЕмо от ДЪРЖАВАТА ! Нека някой, цитира поне част от риториката на висши служители от засегнатите банки, които поне да наподобяват воплите на тукашните от рода на "интересите на клиентите /било вложители или кредитополучатели/ ще бъдат накърнени" или "Ние лъжем за да защитим клиентите си " И знаете ли защо? Защото ДЪРЖАВАТА /ЕС е форма на такова обединение/ , това са ТЕ гражданите , техните клиенти! Те ги НАКАЗВАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Глобата е защото са си врътнали далаверка, измама на гърба на всички кредиполучатели и няма нищо общо с регулация. По-притеснително е, че ги глобяват с прекалено малко, понеже "сътрудничели", ръиш ли ... Пляс през ръчичката е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"..шест участващи банки могат да очакват глоби в общ размер най-малко 1,5 млрд. евро заяви източник, запознат с плановете на ЕС в сряда пред Ройтерс...."Интересен би ми бил коментара на противниците на регулациите у нас където банките са къде къде по свободни. Как мислят, банките ще вдигнат ли лихвите на нашето равнище там на запад, след подобен удар ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Бълха ги ухапала. Затвори и газови камери за такива мащабни измами трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още