IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден червен край за европейските пазари

От основните борси единствено лондонският индекс FTSE завърши с минимално повишение

19:02 | 24.10.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха с понижения в сряда, повлияни негативно през следобеда от поредния срив на борсите в САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 финишира надолу с 0,2%, а секторите не можаха да намерят единна посока.

Сред водещите индекси само лондонският FTSE успя да завърши с повишение, макар и минимално – от 0,15%. Френският бенчмарк САС се понижи с 0,29%, а германският DAX с 0,80%.

Компаниите за търговия на дребно в Европа поведоха печелившите в сряда, отбелязвайки ръст от над 1,2% на фона на нови корпоративни отчети. Френската компания Kering се представи най-добре в рамките на сектора. Акциите ѝ поскъпнаха с 4,4% след по-силни от очакванията продажби за третото тримесечие.

Френската BIC също се издигна до върха на бенчмарка следобед. Цената на вписаните в Париж акции скочи с над 6%, след като компанията представи неочакван ръст на тримесечните си продажби.

В същото време обаче книжата на Deutsche Bank поевтиняха с над 5%. Спадът се дължи на изявлението на германската банка, че е напът да се върне към печалба тази година, макар че отчете стръмен спад на печалбата за третото тримесечие.

Индексът на банките в Европа – най-лошо представящият се сектор на континента за годината – също завърши с 1,3% надолу след новината.

Глобалните акции претърпяха сериозни удари тази седмица на фона на продължаващите опасения около корпоративните отчети в САЩ, държавния бюджет на Италия и ескалиращото търговско напрежение между двете най-големи икономики.

В същото време нарастващият натиск върху Саудитска Арабия заради смъртта на журналиста Джамал Кашоги продължава да се отразява негативно на пазарните настроения. Саудитска Арабия е водещ технологичен инвеститор и най-големият износител на петрол в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
През 70-те години в САЩ парите в обръщение се увеличават поне 10 пъти и резултатът е, че акциите рекордно евтини и никой не ги иска, ДЦК-ата имат лихва от 20% годишно и никой не ги иска, имотките струват под 3 средни годишни дохода на средно-статистически работник. Ако всичко се решаваше с увеличение на паричното предлагане нямаше да има нужда да работим изобщо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
RSG
преди 5 години
Да, а всичките напечатани пари ще се приберат обратно в банките. Споко, всички проблеми освен война се решават с увеличаване на паричното предлагане и стъкмистика. Т.е скрита инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Blueberry
преди 5 години
Чак пък невиждан краш? Защо смяташ така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Най-вероятно вече сме на прага на най-големият мечи пазар в историята. 70% от компаниите разочароват, а FAANG е на прага на най-великият краш в историята. Тези акции могат да загубят между 2 и 5 трилиона $ в предстоящия мечи пазар. Следващата финансова криза и рецесия ще бъдат много по-продължителни от тези в периода 1929 - 1945 и Великата депресия ще трябва да я преименуват на нещо друго, защото най-великата рецесия в живота ви вече започна. Ще имаме и най-големия краш в цената на имотите невиждан откакто България съществува като държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още