Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Португалия - европейската страна, която иска повече имигранти

Южноевропейската държава се нуждае от 75 000 нови жители годишно само да поддържа стабилна бройка на активното население

Португалия - европейската страна, която иска повече имигранти

Сградата на парламента в Лисабон. Снимка: Архив Ройтерс

За разлика от повечето от европейските си партньори, които искат да намалят наплива на мигранти, португалското правителство залага на имиграцията, за да забави демографския спад, пише БТА.

"Имаме нужда от по-голяма имиграция и няма да проявяваме търпимост към каквато и да било ксенофобска риторика", заяви категорично португалският премиер Антониу Коща под аплодисментите на активисти социалисти на конгреса на партията си в края на май. 

Още по темата

Потвърждавайки политика си на отвореност, тази седмица Португалия беше сред първите страни, съгласили се да приемат част от мигрантите от хуманитарния кораб "Лайфлайн".

А няколко часа преди лидерите от Европейския съюз да договорят в петък постигнатото с напрегнати преговори споразумение по този пораждащ разделение въпрос, португалското социалистическо правителство взе мерки да направи страната си по-привлекателна.

"Това беше много трудна среща на върха и привидното съгласие, изразено в споразумението, не прикрива дълбоките разногласия, които заплашват днес ЕС", отбеляза със съжаление Антониу Коща след преговорите в Брюксел, припомняйки, че страната му се е обявила за "отговорна и солидарна" политика в областта на миграциите.

Коща - син на индийски писател от някогашната португалска колония Гоа - превърна демографския въпрос в едно от основните положения на политическата си програма, която ще отстоява на планираните за есента на 2019 г. парламентарни избори. Допитванията показват, че той има голяма подкрепа.

Цел - 75 000 имигранти годишно

Според изследване на фондация "Франсишку Мануел душ Сантуш", чиито заключения са в основата на правителствената стратегия, Португалия се нуждае от 75 000 нови жители годишно само да поддържа стабилна бройка на активното население. Делът на това население днес е само половината от общо 10,4-те милиона жители на страната.

В този контекст на заседание на министерския съвет в четвъртък социалистическото правителство прие няколко мерки за опростяване на процедурите за кандидатстване за виза от страна на студенти или предприемачи, които искат да създадат стартъп-компания.

Приетата разпоредба отваря възможност за "механизъм за уреждане" на статута на около 30 000 чуждестранни граждани, влезли в Португалия законно, но останали без да имат разрешително нито за пребиваване, нито за работа.

През трите години на рецесия след финансовата криза през 2011 г. над 300 000 португалци са напуснали страната в търсене на по-добри условия на живот, сред които и много дипломирани младежи.

През 2017 г. португалският миграционен баланс отново е бил положителен - за първи път от шест години, показват данните на Националния статистически институт.

Пак през 2017 г. португалските власти са издали 61 400 нови разрешителни за пребиваване, което е с 31 процента повече от предходната година. Според огласен в сряда доклад на граничната полиция чуждестранното население в страната се е увеличило с 6 процента до 422 000 души.

Недостиг на работна ръка

Страната се върна към растежа именно благодарение на бума в туристическия бранш и в чуждестранните инвестиции в имоти, но според представители на работодателите икономическото оживление продължава да се спъва от липсата на квалифицирана работна ръка.

Постигнатото в петък европейско споразумение предвижда спасените в европейски води мигранти да бъдат репатрирани в различните страни членки на ЕС на доброволен принцип.

Португалия вече участва в доброволната програма за преразпределяне на бежанци в Европа, предложена през януари от Европейската комисия и според която до две години ЕС би трябвало да приеме най-малко 50 000 бежанци от Африка и Близкия изток.

В рамките на предишна програма за презаселване, продължила от 2015 г. до март тази година, Португалия даде подслон на 1552-ма бежанци, което я нарежда на шесто място сред приемащите страни след Германия, Франция, Швеция, Холандия и Финландия.

Само че едва половината от тези хора са останали в Португалия. Останалите бързо са продължили към други страни с по-добри икономически перспективи като Германия или Великобритания, признават властите в Лисабон.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
2
 
8
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Щом на турция ЕС плаща милиарди да държи д и в а ц и т е зад бодливата тел, колко ли се изръси Меркел та сега вече се натискат да ги приемат Гърция, Италия, Португалия....че и Орбан и Курц нещо омекнаха в националистичната си риторика....бабето Меркел направо ги купи...няма друга европейска ценност по-силна от парите!!!!!!!
2
 
2
 
7
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Как 300 000 португалци напускат родината си заради безработица и ниско заплащане(също като в БГ) а на тяхно място ще вкарат невежа п а п л а ч защото икономиката им имала нужда от квалифицирани кадри и очакват едва ли не икономически бум???...тая подмяна на коренното население на европа-люлката на съвременната цивилизация, с афро-азиатски еволюционно недоразвити пещерни нехуманоиди от авганистан, сирия, ирак и всички племенно-дивашки *** по цял свят е най-ужасното престъпление спрямо европа, по-ужасно и от война, това е затриване на европейската цивилизация, най-мащабния геноцид, последиците му ще надминат геноцида и на Хитлер!
1
 
4
 
6
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
ц и г a H и н!
1
 
1
 
5
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
И *** ли сте забранили... Това е расистко, заслужавате да бъде пуснато оплакване в съответните органи.
1
 
2
 
4
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Аз лично ще платя билета на 10 ***, ако ги вземат завинаги.

Още от Европа
Трусовете при лирата все повече увеличават турските спестявания в долари