IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия иска да бъде Флорида на Европа, а не Алабама

Не е решение просто да продължим да ограничаваме разходите, без да провеждаме реформи, защото ще се превърнем в европейската Алабама, коментира анализатор

11:01 | 29.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Португалия иска да бъде Флорида на Европа, а не Алабама

Във вторник португалската централна банка ще публикува икономическата си прогноза за страната, като инвеститорите вероятно ще следят отблизо за евентуална промяна в перспективата за растеж, след като Лисабон изпадна в политическа криза поради програмата на правителството за съкращаване на бюджетни разходи, пише CNBC.

Доходността по португалските облигации се повиши допълнително в понеделник, след като Standard&Poor's потвърди, че отново може да понижи рейтинга на страната, след като миналата седмица го понижи с две степени до BBB от А-.

Португалският премиер Жозе Сократиш подаде оставка, след като миналата седмица изгуби ключов вот по правителствения план за въвеждане на допълнителни мерки за ограничаване на бюджетните разходи с цел овладяване на дълговата криза.

Карлос Моедас, специален съветник на опозиционната португалска Социалдемократическа партия, заявява пред CNBC, че страната не може да приеме помощ от Европейския съюз (ЕС), тъй като така рискува да загуби доверието на инвеститорите.

„Смятаме, че на дневен ред в Португалия не е съкращаването на бюджетните разходи, а необходимостта от създаване на подходящ бизнес климат“, казва Моедас, допълвайки, че страната се нуждае от структурни реформи. „Затова сме в това положение.“

„Ако разгледаме бюджетните съкращения на това правителство, те всъщност представляват орязване на средствата за най-слабите слоеве от населението, тези, които получават по 200 евро на месец, а не реално ограничаване на правителствените разходи“, допълва той.

Уникалното географско положение на Португалия може да я превърне във Флорида на Европа, но страната се нуждае от инвестиции в туризма, казва Моедас.

Да е член на еврозоната за една страна наистина е „огромна възможност“, тъй като това води до по-висока производителност и провеждането на структурни реформи, допълва Моедас. „Не е решение просто да продължим да ограничаваме разходите, без да провеждаме реформи. Така ще се превърнем в европейската Алабама, а ние не искаме това“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 12 години
Португалците не бива да се надценяват Трябва много да се напънат за да достигнат стандартите на живот на американския щат Алабама Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
emil_dtv
преди 12 години
Европейска Алабама има вече, на другия край на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още