IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия намекна за ревизия на бюджетния си дефицит за 2010 година

Дефицитът на страната, чийто рейтинг вчера бе понижен до най-ниската инвестиционна степен от S&P, може да се окаже над 8% от БВП

10:31 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия намекна за ревизия на бюджетния си дефицит за 2010 година

Португалската статистическа служба обяви, че планира да направи „счетоводни промени“, който ще бъдат представени в доклад на Евростат до края на седмицата, съобщава The Wall Street Journal.

Ревизията би могла да покаже по-голям бюджетен дефицит на страната за 2010 година, уронвайки допълнително доверието в поставеното под натиск португалско правителство.

Португалската статистика преглежда сметките си за миналата година, след като статистическата служба на Европейския съюз констатира, че капиталова инжекция в Banco Portugues de Negocios на стойност 2 млрд. евро не е била отчетена.

С тази сума дефицитът за 2010 би нараснал от 7,3% на над 8% от БВП, е споделил източник, запознат с националните сметки.

Според източника Португалия също така може да трансформира активи на заплашените от фалит транспортни компании за 500 млн. евро в заеми.

През идния месец се очаква Евростат да публикува ревизираните данни за Португалия.

Ревизията може да застраши усилията на страната да убеди инвеститорите, че може да продължи да се финансира сама без да иска помощ от ЕС и МВФ по подобие на Гърция и Ирландия.

Вчера Standard & Poor's понижи рейтинга на Гърция от BB+ на BB-, както и този на Португалия. Агенцията разкритикува новите планове на ЕС за разрешаване на дълговата криза.

Рейтингът на Португалия бе понижен от BBB на BBB-, което е последната степен на инвестиционните рейтинги. Само преди седмица S&P свали рейтинга на страната с две степени.

Перспективата по рейтингите на Гърция и Португалия остава негативна, заявиха от агенцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още