IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия преговаря за финансова помощ от ЕС

Жизненоважно е Португалия да поиска навременна подкрепа от Европейската комисия, коментира португалски банкер

11:54 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия преговаря за финансова помощ от ЕС

Португалия води преговори с Европейския съюз (ЕС) за начина, по който да посрещне непосредствените си нужди от финансиране, докато португалските банки притискат Лисабон да поиска междинен заем до съставянето на ново правителство, което да договори цялостен спасителен план, пише Financial Times.

Португалските банки се превърнаха в основни купувачи на португалски държавни облигации през последните месеци. Според анализаторите обаче някои банки не са склонни да купуват повече португалски дълг.

Във вторник Moody’s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на страната с една степен до Baa1.

„Това е въпрос на експозиция, а не на оценка на риска за Португалия“, казва Фернандо Улрих, изпълнителен директор на Banco BPI. „Банките, които имат по-голяма експозиция към правителствения дълг, не искат да я увеличават повече“.

Португалските банки притискат правителството да поиска междинен заем от страните от ЕС до съставянето на ново правителство, което да договори цялостен спасителен план чрез Европейския механизъм за финансова стабилност.

„Абсолютно жизненоважно е Португалия да поиска навременна подкрепа от Европейската комисия“, казва Карлос Сантош Ферейра, изпълнителен директор на Millennium BCP.

Високопоставени банкери обявиха, че са се срещнали с представители на централната банка в понеделник, за да настояват Лисабон да поиска междинен заем и да предупредят за ограничените си възможности да абсорбират допълнителни количества правителствен дълг.

Във вторник доходността по португалските държавни облигации се повиши до нови рекордни нива поради нарастващите опасения, че страната ще трябва да последва Гърция и Ирландия и да поиска международна финансова помощ.

Аукционът на краткосрочни португалски ДЦК за 2 млрд. евро днес се приема като ключов тест за пазарните настроения, след като премиерът Жозе Сократеш подаде оставка на 23 март и обяви предсрочни избори на 5 юни. По думите на представители на ЕК, преговорите са фокусирани върху плащания за 7 млрд. евро, които страната трябва да погаси през юни.

Според правилата за финансиране в еврозоната ЕС не може да отпуска краткосрочен междинен заем на никой член. Въпреки това разговорите с Лисабон са фокусирани върху намирането на начини Португалия да получи адекватно финансиране до съставянето на ново правителство. ЕС настоява за нови мерки за ограничаване на разходите.

Moody’s обяви, че е уверена, че страните от еврозоната ще подкрепят Португалия в случай на нужда от спешно финансиране до приемането на цялостен спасителен план. Според кредитната агенция следващото правителство спешно ще потърси финансова помощ.

Според Moody’s „е малко вероятно“ дългосрочните дългови пазари да приемат португалски дълг, както и дългове на португалски банки, докато новото правителство не разсее съмненията за волята за въвеждане на още по-строга финансова дисциплина.

Португалия трябва да плати повече от 4,2 млрд. евро държавен дълг на 15 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още