IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия успешно привлече 1 млрд. евро, но при доста висока лихва

За облигации с матуритет шест и дванадесет месеца правителството на страната предложи доходност от съответно 5,1 и 5,9 на сто

15:42 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия успешно привлече 1 млрд. евро, но при доста висока лихва

Правителството на Португалия е поставено пред все по-силен натиск от пазара, като поредното доказателство за това бе дадено при днешните аукциони за продажба на държавни ценни книжа. Търговете бяха успешни, но инвеститорите поискаха доста по-високи лихви в сравнение с предходните аукциони, пише ВВС.

Предложената от правителството доходност по облигации с шестмесечен матуритет бе 5,1 на сто, а за 12-месечните доходността бе 5,9 на сто. Миналия месец по еквивалентни емисии доходността бе доста по-ниска – съответно 3 и 4 на сто.

Правителството бе принудено да пласира облигациите при висока доходност, тъй като следващата седмица трябва да погаси падежиращи емисии.

Според анализатори постигнатата доходност е прекомерно висока за икономика, която на практика не отчита никакъв растеж. Това засилва спекулациите, че Португалия ще поиска спасителна помощ от Международния валутен фонд и Европейския съюз.

За преговори по въпроса вече се появиха информации, като според Financial Times разговорите вече се водят от страна на португалското правителство.

Официалната позиция на Португалия за момента е, че страната няма нужда от каквато и да било помощ и че ще се справи с предизвикателствата.

Вижданията на рейтинговите агенции обаче показват доста по-различна картина, като през последните седмици рейтингът на страната бе понижен от Moody's, Fitch и Standard&Poor's.

На 15 април падежира облигационна емисия на стойност 4,2 млрд. евро, а през юни правителството трябва да си осигури още 4,9 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още