Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Посланик: Въвеждането на еврото в България ще е по-лесно в математически план

Отношенията между България и Австрия, фалшивите новини, присъединяването на страната ни към еврозоната, коментира Н.Пр. Андреа Вике

Посланик: Въвеждането на еврото в България ще е по-лесно в математически план

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 1678   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Отношенията на България и Австрия са станали по-активни след присъединяването на страната ни към ЕС. Двете страни са имали по-добра възможност да се опознаят и чрез председателството си на Съвета на ЕС, а по последни публикации на австрийските медии, обявяването на Пловдив за европейска столица на културата също работи в тази посока. За отношенията на двете страни като членки на ЕС и въпросите, които стоят на дневен ред пред България, направи коментар Н.Пр. Андреа Вике, посланик на Австрия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Аз бях там, когато въведоха еврото, бих казала, че преминаването беше трудно, защото самото математическо съотношение беше трудно. Хората се чувстваха неудобно в началото, защото мислеха, че има увеличение на цените, наистина е имало малко увеличение в началото, но впоследствие тези цени се изравниха. България има голямо предимство, защото 2 лева са приблизително 1евро и много лесно хората ще се ориентират дали цените са се увеличили или не", каза посланикът по повод предстоящото въвеждане на еврото за България.

Н.Пр. Андреа Вике каза още, че трябва да се изчакат резултатите от стрес тестовете през юни, но Банковият съюз е първото изискване за присъединяване на страната към еврозоната. Самото въвеждане в краткосрочен план вероятно ще има последици, които трябва да се приемат, но за да има успех в дългосрочен план, трябва да има доверие.

По отношение на фалшивите новини посланикът посочи, че Австрия няма определена стратегия за борбата с фалшивите новини, но преди няколко години е започнало обучението на децата в училище да боравят с интернет, а в него  е включено и намирането на надеждни източници на информация. “В Австрия, според статистиката, по-възрастните хора са по-уязвими на фалшивите новини от по-младите, които са израснали с интернет. Медиите имат добра среда и се опитват да засекат фалшивите новини, ако има такива, смята Н.Пр. Вике.

Тя напомни, че Русия често пъти бива обвинявана в разпространението на дезинформация и фалшиви новини. Според посланика има разлика в отношенията на Русия със съседните ѝ страни и с тези на другите континенти. „По един или друг начин трябва да се научим да живеем заедно с Русия и да не спираме нашия диалог. Предвид развитията в последните десет години трябва да сме внимателни и да открием правилната стратегия“, убедена е е  Андреа Вике.

Австрийският посланик коментира и дали някога Европа може да стане енергийно независима от Русия. „Ако искаме да сме по-малко енергийно зависими от Русия, трябва да търсим други източници, а това ще увеличи цените. Друга възможност е ако се увеличи делът на възобновяемите източници, който може да измести в известна степен тази енергийна зависимост“, смята Н.Пр. Андреа Вике

По повод европейските избори през май посланикът на Австрия съветва: да се придържаме към точната информация и да не гласуваме срещу нещо, защото тази тактика е неправилна и няма да получим това, което искаме. “По всяка вероятност Великобритания няма да вземе участие в изборите заради Brexit”, заяви тя.

Какви ще са ефектите след излизането на Великобритания от ЕС? Ще има ли трудности за бизнеса след Brexit? Какви препоръки дава на Македония и Сърбия преди присъединяването им към ЕС австрийският посланик вижте във видео материала.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
5
 
2
преди 4 месеца
Еврото в България НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪВЕДЕ БЕЗ ДЕМОКРАТИЧНО СЪГЛАСИЕ. Социалистическата плутокрация свърши, даже и не си помисляйте да за еврото без референдум, на който решението е одобрено от поне половината имащи право на глас. Явно някои хора до днес си мислят, че важните решение се вземат то цк на бкп и министерски съвет, а това не е така в една демокрация.
2
 
5
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
В какъв план?!
Тази седмица от понеделник са предозирали..

Още от Европа
Германските домакинства – заможни както никога досега