IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от фрагментацията в Европа след Brexit ще струват скъпо

Държавите от еврозоната трябва да продължат да търсят създаването на банкови, капиталови и фискални съюзи, коментира Дейвид Липтън от МВФ

15:02 | 18.11.17 г.
<p>
	<em>Дейвид Липтън и Кристин Лагард от МВФ, Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Липтън и Кристин Лагард от МВФ, Снимка: Архив Ройтерс

Последиците от фрагментацията на банковия и капиталовия пазар в Европа след Brexit ще струват скъпо, предупреждава заместник-директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Дейвид Липтън, цитиран от Business Insider.

В своя реч Липтън, който е работил в администрациите на Клинтън и Обама, а сега е заместник на Кристин Лагард, посочва, че Brexit ще съсредоточи вниманието върху архитектурата на финансовата система, като подчертава, че фрагментацията на различни сектори не е в интерес на никого.

„Въпреки че все още е трудно да се предвидят всички последици, перспективата за Brexit несъмнено съсредоточава вниманието ни върху бъдещето на финансовата архитектура“, казва той.

По време на изказването си Липтън подчертава, че държавите от еврозоната трябва да продължат да търсят създаването на „банкови, капиталови и фискални съюзи“, въпреки че признава, че " това изглежда твърде далечен хоризонт“.

След гласуването за Brexit бяха повдигнати опасения относно бъдещето на Лондон като финансов център, особено по отношение на ролята на града в клиринга.

Мнозина настояват клиринговите дейности, които понастоящем са концентрирани във Великобритания, да бъдат преместени в континентална Европа. Вотът във Великобритания миналото лято доведе до възобновяване на тези твърдения с аргумента, че клирингът трябва да се случва в ЕС, а не извън него.

„Фрагментацията на такива глобални пазари би намалила ползите от централния клиринг“, подкрепя тезата на Липтън и управителят на Bank of England Марк Карни.

В същото време Brexit вероятно ще ускори процеса за създаване на съюз на капиталовите пазари - схема, предназначена да осигури на предприятията по-лесен достъп до трансгранично финансиране.

Напредъкът в плана на ЕС за обединение на капиталовия пазар е по-бавен от желаното, но Brexit вероятно ще промени това, отбелязва Липтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още