IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потоците на бежанците в Европа се променят трайно

Италия вече е страната, приела най-много бежанци, преминали през Средиземно море, в търсене на нов живот в Европа

21:20 | 06.10.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Почти 140 хил. са пристигналите в Европа бежанци през маршрутите през Средиземно море, показват данните на Международната организация за миграция (IOM) за първите девет месеца на годината. Италия трайно измества Гърция като основната дестинация на бежанците, основно поради промяната на потоците.

От публикуваната статистика е видно, че през Италия са преминали 75% от всички бежанци в Европа, избрали маршрутите през Средиземно море. За периода между януари и септември 2017 година в страната са пристигнали 106,8 хил. души, спрямо 139,2 хил. година по-рано.

За сравнение, в Гърция са пристигнали почти 20 хил. души (до 3 септември 2017 година), спрямо 167 хил. в периода 1 януари – 1 октомври 2016 година.

Причината е трайната промяна на потоците от бежанци към Стария континент. Преди година те бяха основно от Сирия и Близкия Изток, докато през 2017 година бежанците са от Африка – основната част от пристигащите в Италия са от Нигерия, Гвинея, Кот д`Ивоар и Мали.

Потокът към Гърция си остава традиционно от страни като Сирия, Афганистан и Ирак. Броят на мигрантите обаче беше ограничен след подписване на двустранно споразумение между ЕС и Турция през пролетта на 2016 година.

От данните на организацията за България е видно, че интересът на мигрантите към България е малък – в периода между януари и август в страната са влезли 850 нови бежанци. Като цяло потокът на бежанци към България е съставен основно от граждани на Афганистан (48% от всички), Пакистан и Ирак.

IOM посочва в свой доклад, че бежанците в България опитват да напуснат страната, дори и да нямат валидни документи за самоличност. Голяма част от тях са прихванати на границите със Сърбия (1,7 хил. души) и Румъния (116 души). Към края на август 1,2 хил. бежанци в България все още нямат официален статут.

Капацитетът на бежанските центрове в България е 6,3 хил. места, като към края на август в тях има 1,8 хил. бежанци, показват още данните на IOM. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
А ето го и вече резултатът от толерастката политика, или началота на края - така започна в Либия, така започна и в Сирия, така започва и в Европа - малко жени и деца на улицата с черни и зелени байраци, детски и женски гласчета, викащи "аллаху акбар!"... https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=bqGHdfh7XQk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
ar2r
преди 6 години
Здравейте господин инвеститор. Вие сте имал шанса да се родите на стария континент. И въртите една топка пари от левия в десния, като топката се увеличава. Дали един спекулант или какъвто и да е шансаджия е нещо повече в природата от един търтей? Това не го решаваме ние, а друга сила. Вие я предизвиквате с високомерие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Експериментът по смесване на расите продължава Импе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
XXXаси мамата, дори бежанците бързат да избягат от България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още