Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Потоците на бежанците в Европа се променят трайно

Италия вече е страната, приела най-много бежанци, преминали през Средиземно море, в търсене на нов живот в Европа

Потоците на бежанците в Европа се променят трайно

Снимка: Архив Ройтерс

Почти 140 хил. са пристигналите в Европа бежанци през маршрутите през Средиземно море, показват данните на Международната организация за миграция (IOM) за първите девет месеца на годината. Италия трайно измества Гърция като основната дестинация на бежанците, основно поради промяната на потоците.

От публикуваната статистика е видно, че през Италия са преминали 75% от всички бежанци в Европа, избрали маршрутите през Средиземно море. За периода между януари и септември 2017 година в страната са пристигнали 106,8 хил. души, спрямо 139,2 хил. година по-рано.

За сравнение, в Гърция са пристигнали почти 20 хил. души (до 3 септември 2017 година), спрямо 167 хил. в периода 1 януари – 1 октомври 2016 година.

Още по темата

Причината е трайната промяна на потоците от бежанци към Стария континент. Преди година те бяха основно от Сирия и Близкия Изток, докато през 2017 година бежанците са от Африка – основната част от пристигащите в Италия са от Нигерия, Гвинея, Кот д`Ивоар и Мали.

Потокът към Гърция си остава традиционно от страни като Сирия, Афганистан и Ирак. Броят на мигрантите обаче беше ограничен след подписване на двустранно споразумение между ЕС и Турция през пролетта на 2016 година.

От данните на организацията за България е видно, че интересът на мигрантите към България е малък – в периода между януари и август в страната са влезли 850 нови бежанци. Като цяло потокът на бежанци към България е съставен основно от граждани на Афганистан (48% от всички), Пакистан и Ирак.

IOM посочва в свой доклад, че бежанците в България опитват да напуснат страната, дори и да нямат валидни документи за самоличност. Голяма част от тях са прихванати на границите със Сърбия (1,7 хил. души) и Румъния (116 души). Към края на август 1,2 хил. бежанци в България все още нямат официален статут.

Капацитетът на бежанските центрове в България е 6,3 хил. места, като към края на август в тях има 1,8 хил. бежанци, показват още данните на IOM. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (7)

1
 
6
 
7
преди 2 месеца
А ето го и вече резултатът от толерастката политика, или началота на края - така започна в Либия, така започна и в Сирия, така започва и в Европа - малко жени и деца на улицата с черни и зелени байраци, детски и женски гласчета, викащи "аллаху акбар!"...

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=bqGHdfh7XQk
1
 
3
 
6
Императорът до: Императорът
преди 2 месеца
"За хрантутенето на "бедна Африка" за няколко десетилетия са пръснати ТРИЛИОНИ долари" - исках да кажа.
1
 
6
 
5
преди 2 месеца
Привет и на вас, господин толераст. Имал съм шанс? - не, аз съм НЯМАЛ шанс да се родя като част от някой тъмен народ или племе, на което целият свят налива пари от десетилетия. За хрантутенето на "бедна Африка" за няколко десетилетия са пръснати милиони долари. Кои точно са тия с шанса - тия, дето цял живот са подпомагани, или тия, дето цял живот ги подпомагат? Точно ТЪРТЕИ са, защото земята им е много по-богата от европейската, ама те искат само да лежат и някой да им дава наготово !!!

Ако не бяха подаянията на лошите "шансаджии" под формата на пари, храни и лекарства, тия без шансът, щяха да мрат като мухи... ТОВА е висшата сила, г-н толераст - нарича се ЕВОЛЮЦИЯ.

Аз уважавам правото ви на мнение, но подкрепете го с дела, вземете си някой нигър "бежанец" у вас и лично го отглеждайте. Аз не желая да го.
8
 
2
 
4
ar2r до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Здравейте господин инвеститор. Вие сте имал шанса да се родите на стария континент. И въртите една топка пари от левия в десния, като топката се увеличава. Дали един спекулант или какъвто и да е шансаджия е нещо повече в природата от един “търтей”? Това не го решаваме ние, а друга сила. Вие я предизвиквате с високомерие.
1
 
11
 
3
majnata до: Императорът
преди 2 месеца
Експериментът по смесване на расите продължава Импе !

Още от Европа
Консерватори и популисти се споразумяха за коалиционно правителство в Австрия