Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Потреблението в ЕС се възстановява, но износителите остават под натиск

Най-големият проблем за ЕЦБ вероятно е икономическото разминаване между държавите членки на еврозоната, твърдят анализатори

Потреблението в ЕС се възстановява, но износителите остават под натиск

Снимка: архив Ройтерс

Европейските купувачи се завръщат в магазините по главните търговски улици, но износителите на континента все още страдат, сочат данни, публикувани през последната седмица, които предполагат, че възстановяването от безпрецедентния икономически крах, причинен от коронавируса, ще бъде тежко, пише FT.

Миналата седмица „донесе допълнителни доказателства, че ранните етапи на икономическото възстановяване на еврозоната изглеждат забележително V-образни“, коментира Джак Алън-Рейнолдс, старши европейски икономист в Capital Economics. "Ограниченията бяха премахнати по-бързо и разходите се възстановиха по-бързо, отколкото очаквахме", добавя той.

Още по темата
Икономистите обаче предупреждават, че подобрението може да избледнее бързо при втора вълна на вируса. Локалното блокиране през последните седмици илюстрира тази заплаха.

Обемите на продажбите на дребно се увеличават с 18% през май спрямо април, след като търговските обекти отново отвориха, а потребителите се оказаха готови да похарчат част от спестяванията и доходите си, натрупани по време на блокадата.

Възстановяването на продажбите беше по-голямо от очакваното и доведе до увеличаване на разходите близо до нивата от миналата година.

Разходите за търговия на дребно са малка част от общите разходи на домакинствата, които включват също развлечения, образование, здравеопазване и жилища, но икономистите обикновено считат това за надеждна мярка за финансовото благополучие на домакинствата. „Бързото отскачане илюстрира, че доходите на домакинствата са били подкрепени достатъчно, за да осигурят бързо възстановяване, когато бизнесът се отвори отново“, казва Берт Колийн, старши икономист от ING.

Разходите обаче може и да намалеят в близко бъдеще, ако работниците загубят работата си или ефектът на догонване избледнее, смятат икономистите.

Промишленото производство също се оттласна от дъната, достигнати заради ограничителните мерки, но възстановяването не е достатъчно, за да компенсира безпрецедентното понижение през април. През май продукцията остава с около 20% под нивото от миналата година в най-големите икономики на еврозоната.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард коментира миналата седмица пред FT, че зависимите от износа държави ще трябва да „преразгледат“ своите бизнес модели заради трайното въздействие на пандемията върху глобалната търговия - аргумент, подкрепен от последните данни.

Износът се възстановява през май, но остава доста под нивата преди вируса. В Германия и Франция стойността на стоките, изнесени през май, е между 35 и 40 на сто под същия месец миналата година. Това отчасти отразява факта, че някои от основните търговски партньори на Европа, като Великобритания и САЩ, все още са блокирани.

Още по темата

Германският износ за Великобритания се понижава с близо 50% на годишна база на фона на 12-процентния спад на експорта за Китай. В резултат на това икономистите трябва да изчакат данните от юни, за да видят доколко европейските износители успяват да се възстановят след премахването на блокирането в други части на света.

Най-големият проблем за ЕЦБ вероятно е икономическото разминаване между държавите членки на еврозоната, казват икономисти. Германия и други северни страни са по-близо до нивата на икономическа активност преди вируса, отколкото Франция, Италия и Испания. В Германия разходите за продажби на дребно надхвърлят нивата от миналата година през май. Други индикатори също показват, че посещаемостта достига нормални нива в центровете за търговия на дребно и развлечения.

За разлика от това страните, които са преживели по-голям брой случаи на вируса, и тези, които силно разчитат на туризма, все още се борят за възстановяването. Италия и Испания попадат в тази категория. Това беше отразено в икономическите прогнози на Европейската комисия от миналата седмица, в които прогнозите за растеж на БВП бяха преразгледани леко нагоре за Германия, но надолу за Франция, Италия и Испания.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кметът на Будапеща готви голямо предизвикателство за властта на Орбан