IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето борси в Европа затвориха с ръстове в очакване на края на заседанието на Фед

Петролните цени се успокояват след сериозния скок в началото на седмицата

19:35 | 18.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от основните европейски борсови индекси завършиха деня на зелена територия, докато инвеститорите са насочили своето внимание към края на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ и очакваното свиване на основните лихви, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,02 на сто до 389,41 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 17,01 пункта, или 0,14%, до ниво от 12 389,62 пункта.

Френският измерител CAC се покачи с 0,09 на сто до 5620,65 пункта.

Британският индекс FTSE регистрира спад от 0,09% до 7314,05 пункта.

Петролните цени обърнаха своя курс, след като в понеделник отчетоха сериозен скок, отразявайки притесненията от инцидента през уикенда, когато 10 дрона атакуваха съоръжения на най-голямата петролна компания в света – саудитската държавна Aramco.

Според Рияд производството на петрол се очаква да бъде възстановено до регулярните си стойности по-бързо от първоначално предвиденото.

В същото време продължава да ескалира напрежението между САЩ и Саудитска Арабия, от една страна, и Иран от друга.

Цената на сорта Брент достигна стойности от 64,31 долара за барел, като в същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 3,93 долара, или с 6,2 на сто, до 59 долара за барел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че е допуска Иран да стои зад атаката с дронове, която изтри около 5% от световните петролни доставки. Той добави, че не желае да започва война с Техеран. Иран отрича да има нещо общо с атаките.

Фокусът на инвеститорите е насочен още и към заседанията на Федералния резерв на САЩ и на Английската централна банка.

В същото време инфлацията в еврозоната остава отново далеч от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) заради по-достъпните цени на енергията. Потребителските цени се повишават през август отново само с 1% спрямо същия месец на миналата година. Така инфлацията остава на най-ниското си ниво от ноември 2016 г. насам. ЕЦБ се стреми към стойности от малко под два процента в средносрочен план, но не успява да достигне тази цел от години.

През август цената на енергийните стоки се сви средно с 0,6 на сто. А юли имаше ръст на цените на енергията с 0,%. От друга страна, услугите поскъпнаха с над 1,3%. Цените на необработената храна се увеличиха дори с 2,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Опааа, лихвичката не е кръц, а е пр.ъц ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още