IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейски борси регистрираха слаби ръстове

Погледите тази седмица се насочват към срещата на Фед и развитието на казуса около Brexit

19:33 | 18.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-голямата част от европейските фондови борси регистрираха макар и слаби ръстове в понеделник, като инвеститорите тази седмица са в очакване на сигналите от срещата на Федералния резерв, която започва утре, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,22%, като повечето сектори и големи борси приключиха търговията на зелена територия.

Бенчамаркът на сините чипове на борсата в Лондон FTSE 100 прибави 0,98% към стойността, докато френският CAC 40 напредна с 0,14%. Германският показател DAX обаче приключи надолу с 0,25%.

Заедно с банковия сектор и представителите на суровините бяха сред най-добре представилите се в понеделник с ръст от 1,6%.

Акциите на Deutsche Bank и Commerzbank поскъпнаха съответно с 4,6% и 6,8%, след като най-големите кредитори в Германия потвърдиха пред уикенда, че са започнали преговори за сливания.

Междувременно Европейският съюз отчете търговски дефицит от 24,6 млрд. евро за 2018 г., след като предходната година завърши с излишък в подобен размер - от 22,1 млрд. евро. Търговският излишък на ЕС със САЩ се е увеличил през януари до 11,5 млрд. евро спрямо 10,1 млрд. евро година по-рано. С Китай дефицитът на ЕС се е увеличил до 21,4 млрд. евро. За сравнение, година по-рано дефицитът с азиатския гигант е бил 20,8 млрд. евро.

Във фокуса на пазарите е и развитието на казуса около Brexit. Британският премиер Тереза Мей се опитва да осигури подкрепа за сделката си за излизането на страната на съюза, като остават само три дни да спечели одобрението на британските депутати преди срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още